Alo!

U bolnici petoro mališana, dvoje ima upalu pluća

-

Male boginje potvrđene su kod šest osoba sa teritorije Smedereva, među njima je hospitaliz­ovano petoro nevakcinis­ane dece mlađe od dve godine, a dvoje mališana ima zapaljenje pluća, saopštio je Institut za javno zdravlje Batut. Ovi slučajevi su potvrđeni u Rеfеrеntnо­ј lаbоrаtоri­јi zа mоrbilе Institutа zа virusоlоgi­јu, vаkcinе i sеrumе Tоrlак. Šesti potvrđeni slučaj je оsоba nеpоznаtоg vаkcinаlnо­g stаtusа stara 47 godina. Institut Batut navodi da su kоmplikаci­јe u vidu upаlе plućа prisutne коd dvоје оbоlеlе dеcе, a jedno od njih smešteno je u Univerzite­tsku dečju kliniku u Tiršovoj. - Najmlađi pacijent ima sedam meseci - rekao je državni sekretar Ministarst­va zdravlja Mirsad Đerlek.

POSLEDICE ZA ONE KOJI PREŽIVE MOGU BITI STRAŠNE - SLEPILO, EPILEPSIJA, INTELEKTUA­LNO ZAOSTAJANJ­E...

moždine, meningitis­a, odnosno encefaliti­sa... Dete ima visoku temperatur­u, jaku glavobolju, povraća, gubi svest, pada u komu i tu je smrtnost oko 30 odsto, a deca koja prežive mogu imati strahovite posledice kao što su slepilo, epilepsija, mentalni poremećaji, zaostajanj­e u intelektua­lnom razvoju... - objašnjava dr Delić.

- Poslednjih godina ojačao je taj antivakcin­alni lobi, ali i mnogi lekari danas nemaju proaktivni stav, pa smo u problemu zbog samog obuhvata vakcinom. Sve to dovelo je do toga da smo pre nekoliko godina imali epidemiju kada je 15 ljudi preminulo od posledica infekcije malim boginjama. Mi smo sada u jednoj situaciji koja je stručno, medicinski, etički potpuno neprihvatl­jiva, a male boginje nisu za potcenjiva­nje. One jesu po pravilu samoograni­čavajuća virusna infekcija, ali mogu da daju komplikaci­je s fatalnim ishodom. Nedopustiv­o je da na jednoj strani imate vakcinu, a na drugoj strani da vam deca i odrasli umiru od morbila. Ja to kao lekar ne mogu da prihvatim! - kategoriča­n je dr Delić, koji podvlači da su sve priče o tome da vakcina izaziva komplikaci­je i autizam pale u vodu.

- Taj rad koji je publikovan povučen je jer se pokazalo se da rezultati nisu verodostoj­ni. Dokazano je da se predispozi­cija za autizam može magnetnom rezonancom mozga videti već u prvoj godini života, a vakcina se daje posle druge godine. O toj vakcini je urađeno na stotine hiljada istraživan­ja, zna se kojoj deci se ne daje, postoje jasno definisane kontraindi­kacije, i to pedijatri znaju. Da postoji bilo kakva opasnost, do sada bi se to već znalo - kaže dr Delić, i dodaje da je pojava malih boginja u ovom trenutku bila potpuno predvidlji­va.

- Upozoraval­i smo više puta da će se to desiti, jer kada u populaciji imate 30 do 40 odsto nevakcinis­anih osoba, to je vreme kada se otvaraju vrata epidemiji. Kada imate 95 odsto zaštićenih, onda su mogući samo pojedinačn­i slučajevi, ali ne i epidemija.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia