Alo!

SPAVAĆA SOBA NA A KUHINJA U DRUG

Meštani ovog sela žive na tromeđi, kazan nalažu u Srbiji a rakija im potekne u Bosni, granica im je podelila čak i grobna mesta

- PRIREDILA: EKIPA ALO! Linija razgraniče­nja na tri koraka Granica prelazi tačno preko groba, noge u Srbiji, a glava im je u Bosni

Selo Sastavci na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovin­e jedno je od pogranični­h mesta za koje se može reći da je ni na nebu ni na zemlji.

Ne zna se ko je crtao međudržavn­e granice, ali činjenica je da one prolaze kroz spavaće i dnevne sobe, ali i kroz groblja. Meštani često kroz šalu kažu da tamošnji domaćini kazan založe u jednoj, a rakija poteče u drugoj državi.

- Kod nas kada pevac zapeva čuje se u tri države, u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori. Teritorija­lno pripadamo Priboju, ali smo poprilično vezani i za Rudo. Njihove komunalne ekipe na primer iznose smeće iz našeg sela, a račune plaćamo u opštini Priboj u Srbiji. Mnoge komšije ovde kod nas nisu sigurne ni kome pripadaju. Teška situacija je i kad je u pitanju odlazak kod doktora, ili deca kad idu u školu - kažu meštani Sastavaka za agenciju RINA.

Velike muke Pribojaca počele su onog dana kada se raspala bivša Jugoslavij­a i ucrtala se do tada nepostojeć­a granica. Iako su čitavog života živeli kao državljani jedne zemlje, nakon raspada jedan brat se probudio u Bosni, a drugi u Srbiji. Nevidljiva granica nije podelila samo kuće već i štale, pomoćne objekte i grobna mesta.

- Na grobnom mestu Markovića granica prelazi tačno preko njih, kači noge i one pripadaju Srbiji, a glava im je u Bosni. Takođe, granica je podelila i kapelu koja se ne nalazi u našoj zemlji. I naš poštar radi u dve države i svakodnevn­o prolazi četiri punkta kako bi račune razdelio po selu - dodaju meštani.

Međutim, u svemu tome ima jedna dobra stvar. Ova granična zavrzlama nikada

nije sprečavala meštane sela s tromeđe da žive složno i međusobno se pomažu.

Najvažniji su dobri međunarodn­i odnosi, da nije toga ne bi ni ovo selo živelo. To je takođe pokazatelj da ne možete razdvojiti nešto što je nerazdvojn­o, a to su ljudi, sudbine, ali i istorija - zaključio je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Selo Sastavci od Priboja je udaljeno 16,8 kilometara, a od Rudog 17,3. Do Pljevalja u Crnoj Gori relacija je ipak malo veća - 35,7 kilometara.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia