Alo!

POLICIJA RAZBILA 28 KRIMI-GRUPA

U akcijama policije na suzbijanju organizova­nog kriminala uhapšene 193 osobe. Najviše krimi-grupa bavilo se trgovinom drogom, dve se terete za teška ubistva

- PIŠE: EKIPA ALO!

Tokom 2022. godine MUP je razbio i procesuira­o 28 organizova­nih kriminalni­h grupa i uhapsio 193 osobe koje su osumnjičen­e da su bili članovi tih grupa, rekao je državni sekretar u MUP-U Željko Brkić tokom predstavlj­anja rezultata rada MUP-A u prošloj godini.

Brkić je naglasio da se dve kriminalne grupe terete za teška ubistva, 10 za trgovinu narkoticim­a, šest za privredni kriminal, pet za krijumčare­nje ljudi, tri za visokotehn­ološki kriminal i dve za prostituci­ju.

Kada je reč o borbi protiv trgovine narkoticim­a, kako je naveo Brkić, prošle godine zaplenjeno 7,1 tona narkotika, a podneto 10.070 krivičnih prijava.

- To je za 8,9 odsto više nego u 2021. godini - kazao je Brkić, i dodao da je najviše zaplenjeno marihuane u količini od 6,6 tona, zatim amfetamina 71,4 kilograma, heroina 61,1 kilogram, MDMA 50,3 kilograma, a kokaina 45,8 kilograma.

Brkić je naveo da je otkrivena 191 ilegalna laboratori­ja, od čega su 62 unutrašnje laboratori­je za uzgoj marihuane i 129 „plantaža“marihuane.

Kada je reč o borbi protiv visokotehn­ološkog kriminala, kako je kazao Brkić, u okviru stalne akcije Armagedon, koja je usmerena na suzbijanje dečje pornografi­je na internetu, podneta je 81 krivična prijava protiv 78 osoba zbog 101 krivičnog dela. Takođe, iznet je i podatak da je koruptivni­m krivičnim delima naneta šteta veća od 9,45 milijardi dinara.

Što se nasilja u porodici tiče, prošle godine evidentira­na su 4.464 krivična dela nasilja u porodici, a policija je podnela 4.355 krivičnih prijava i izrekla 31.331 hitnu meru.

- Nažalost, i pored svih napora, u okviru porodičnog nasilja i partnerski­h odnosa ubijeno je 40 lica, od čega su 24 žene, a 16 muškaraca. Broj ubijenih u nasilju u porodici u odnosu na 2021. godinu manji je za osam žrtava - naveo je Brkić.

Državni sekretar je istakao da su poseban izazov u prošloj godini bile dojave o bombama. Kako kaže, evidentira­ne su 3.423 prijave, a policija je u svim slučajevim­a reagovala brzo i efikasno.

U oblasti zaštite i spasavanja, pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenis­ali su u 31.243 različita vanredna događaja iz kojih je evakuisano i spaseno 1.584 osobe.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia