Alo!

PONEDELJAK PROŠAO JANUAR NIKAKO!

Pored materijaln­ih poteškoća kao što je manjak novca, u pojam nas ubija što nema sunca da nam podigne raspoložen­je, kaže dr Ivana Stašević Karličić, specijalis­ta psihijatri­je

- PIŠE: M. J. MAČUŽIĆ Dr Ivana Stašević Karličić

Tužni ponedeljak (Blue Monday) ili najtužniji dan u godini je iza nas, ali ceo januar nosi rizike po psihičko zdravlje, slažu se stručnjaci.

Najdepresi­vniji dan u godini, treći ponedeljak u januaru, ustanovlje­n je 2005. godine. Tako ga je nazvao psiholog Klif Arnal, koji je proračunao da su do tog dana svi potrošili poslednju platu, zadužili se, vratili na posao, nakupili su im se radni i kućni zadaci, a mnogo je i novogodišn­jih odluka koje su doneli, a shvatili da ne mogu da ih ispune. Sve to je dovelo da, prema statistika­ma, na treći ponedeljak u januaru bude počinjeno najviše samoubista­va, svađa i ubistava.

Iako ne postoje naučni dokazi i istraživan­ja koji bi potvrdili da je Blue Monday, odnosno treći ponedeljak u novoj godini, zaista najdepresi­vniji dan u godini, činjenica je da januar mesec može biti rizičan, posebno za osobe koje pate od afektivnih poremećaja, kaže za Alo! specijalis­ta psihijatri­je dr Ivana Stašević Karličić.

Prema njenim rečima, jedan od glavnih razloga za loše raspoložen­je ovih dana je završetak prazničnog perioda.

- Tokom prazničnih dana bar nakratko ostavljamo iza sebe probleme i teškoće, a prvi ponedeljak posle svega toga donosi povratak u one uobičajene svakodnevn­e brige koje nosi ubrzan i zahtevan tempo savremenog života. S druge strane, poznata je pojava sezonske depresije u zimskom periodu, usled skraćenja dana i manjka sunčanih sati.

Poznato je i u čemu se ovo loše stanje ogleda, objašnjava ona. - Simptomi koji se tada mogu javiti su smanjen nivo energije, otežana koncentrac­ija, osećanje umora, povećan apetit i telesna težina, povećana potreba za spavanjem i slično. Ipak, ukoliko

osećate nešto od navedenog, ne treba da zanemarite svoju tugu samo zato što „nikome nije sjajno“ili „svakoga nešto muči“, već se obratite lekaru da biste dobili pravi savet, jer među nama ima onih koji svoje probleme preuveliča­vaju, ali i onih koji ih guraju pod tepih, ili čak krive sebe što su i pomislili da im je loše.

Prema rečima dr Stašević Karličić, tuga i mentalni problemi se često samo produbljuj­u kada pokušamo sami da ih rešimo.

- Nažalost, osobe koje imaju mentalne smetnje su u našoj kulturi još uvek snažno stigmatizo­vane i to doprinosi ubeđenju

mnogih da će biti obeleženi ako se obrate psihijatru za pomoć. Zbog toga i postoji sklonost većeg broja građana da uzimaju anksioliti­ke, benzodiaze­pine i druge lekove na svoju ruku. To ne samo da je opasno, nego i odlaže pravovreme­no javljanje stručnjaci­ma za pomoć i samim tim proces kasnijeg lečenja čini daleko dužim i manje efikasnim. Naša klinička praksa pokazuje da kada se jednom obrate za pomoć, ljudi ubrzo shvate i uvide da to nije stvar lične slabosti ili nemoći, već odgovornos­ti i brige prema sebi i bližnjima - zaključuje ona.

 ?? ??
 ?? ?? Simptomi zimske depresije su smanjen nivo energije, otežano koncentris­anje, osećanje umora, povećan apetit...
Simptomi zimske depresije su smanjen nivo energije, otežano koncentris­anje, osećanje umora, povećan apetit...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia