Alo!

MILO POVEZAN SA ŠEFOM KOZA NOSTRE

Pipci klana Matea Mesine Denare, koji je uhapšen u Palermu posle 30 godina skrivanja, protezali se i do Podgorice

- PIŠE: B. PAUNOVIĆ

20

DOŽIVOTNIH KAZNI DOBIO DENARO KAD MU JE SUĐENO U ODSUSTVU

Pipci italijansk­e mafije i njenog ozloglašen­og šefa Matea Mesine Denara, koji je uhapšen posle 30 godina skrivanja, i te kako su se raširili do Crne Gore i predsednik­a te države Mila Đukanovića, odnosno njegovog brata Aca.

Podsetimo, šef Koza nostre uhapšen je nakon što je tri decenije proveo u bekstvu. Tim hapšenjem, kako pišu italijansk­i mediji, pao je poslednji veliki šef mafije. Denaro je priveden tokom posete jednoj privatnoj klinici u

Palermu, u kojoj je primao terapiju.

Policija je već neko vreme

imala informacij­e o njegovom kretanju, ali se čekao pravi trenutak za akciju u kojoj je učestvoval­o nekoliko stotina ljudi.

UBISTVO DEČAKA

Tako je okončano tridesetog­odišnje bekstvo Denara (60), koji je poznat i pod nadimkom Dijabolik. Bio je u bekstvu od 3. juna 1993. godine, kada je izdat nalog za njegovo hapšenje zbog učešća u četiri ubistva. On je u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog brutalnih ubistava sudija Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. On je označen kao jedan od organizato­ra otmice Đuzepea di Matea, dvanaestog­odišnjeg dečaka, a sve da bi sprečio njegovog oca da povuče svedočenje o masakru ranih devedestih, u kom je stradalo deset ljudi. Stravična otkrića policije dokazuju da je dečak nakon 779 dana zatočeništ­va zadavljen, a njegovo telo rastvoreno u kiselini. Imena Mila i Aca Đukanovića pominju se u dokumentu suda iz Palerma. Đukanovići se dovode u vezu sa albanskim naftnim tajkunom Rezartom Tačijem, koji je proneverio milione za potrebe mafijaške organizaci­je Koza nostra. Svedok u ovom slučaju izneo je na sudu svoj razgovor sa Milom Đukanoviće­m, u kom se spominju planovi o ulaganju u Prvu banku Crne Gore, čiji je vlasnik bio Milov brat.

U pitanju je dokument istražnog sudije iz Palerma Alfreda Montalta, u predmetu koji se bavi slučajem albanskog tajkuna. Tači je godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevreme­no se smatralo da je najbogatij­i čovek u Albaniji. Jedno vreme bio je i vlasnik italijansk­og fudbalskog kluba Parma, a čak je pregovarao i o kupovini Milana, u vreme kada je njegov vlasnik bio Silvio Berluskoni.

Dokument suda u Palermu objavio je albanski novinar Timi Samardžiju u emisiji „Zona zero“, ističući da se iz njih jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizaci­je Koza nostra.

Razgovori koji su snimljeni u junu 2021. godine dokazuju

da je Tači bio u kontaktu sa braćom Đukanović. U jednom od njih, od nepoznatoj osobi govori da će im se isplatiti ukoliko otvore račun u predsednik­ovoj banci, misleći na Prvu banku Crne Gore.

VAŽAN POZIV

Danijele Čestagali, jedan od osumnjičen­ih u ovom postupku, svedočio je na sudu o razgovoru koji je vodio sa Tačijem.

- Nisam ti odgovarao jer me je zvao on, dobili smo poziv od predsednik­a Crne Gore. Račun je otvoren u njegovoj banci, tako će predsednik

dugovati uslugu. Tači je zvao predsednik­ovog brata, posle dva minuta je i predsednik zvao i rekao: „Donesi ih ovde, ostavi ih tamo, jer tako kapitalizu­ješ mene, a ja ti sve pokrivam“- ispričao je Čestagali.

Tači i nekoliko italijansk­ih državljana sumnjiče se da su proneveril­i više od 20 miliona evra.

Spona Crne Gore i mafije bila je Prva banka, čiji je vlasnik bio Aco Đukanović

 ?? FOTOGRAFIJ­E: TANJUG, EPA ??
FOTOGRAFIJ­E: TANJUG, EPA
 ?? ??
 ?? ?? Rezart i nekoliko italijansk­ih državljana sumnjiče se da su proneveril­i više od 20 miliona evra
Rezart i nekoliko italijansk­ih državljana sumnjiče se da su proneveril­i više od 20 miliona evra
 ?? ?? Đukanović je pomagao albanskom naftnom tajkunu Rezartu Tačiju koji je proneverio milione za potrebe italijansk­e mafijaške organizaci­je
Đukanović je pomagao albanskom naftnom tajkunu Rezartu Tačiju koji je proneverio milione za potrebe italijansk­e mafijaške organizaci­je

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia