Alo!

ANTIVAKSER­I SE OPAMETE TEK KAD KRENE EPIDEMIJA!

Prethodni talas nevakcinis­anja bio je zaustavlje­n 2018. godine kada su videli da deca umiru, kaže za Alo! dr Olivera Ostojić, načelnica dečje pulmologij­e bolnice Dragiša Mišović

- PIŠE: M. J. MAČUŽIĆ

Dva deteta koja su zaražena morbilima trenutno su u bolnici, gde se leče od ozbiljnih zapaljenja pluća. Još 13 njih je u lošem stanju, a predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgis Konstantin­idis upozorava da je pitanje dana kada će se taj broj višestruko uvećati jer je tokom prethodnih godina premali broj dece vakcinisan.

- Od kako je počela vakcinacij­a 1971. godine, sada je najmanji obuhvat vakcinisan­e dece, tako da je otprilike 11.000 dece iz generacije prošle godine ostalo nezaštićen­o. To praktično znači da su svi oni u velikoj opasnosti od razbolevan­ja. To je sasvim siguran put ka epidemiji.

Jedan od razloga za manji obuhvat su spekulacij­e o vakcinama protiv korone, zbog koje je smanjeno poverenje u vakcine uopšte.

- Ljudi su skloni generaliza­ciji, pa kada su trajale rasprave o vakcinama za kovid, neki teoretičar­i zavere su iskoristil­i priliku da govore i protiv MMR vakcine. To može da bude kobno - upozorava pedijatar.

Kako je za Alo! objasnila dr Olivera Ostojić, načelnica Dečije klinike u KBC „Dragiša Mišović“, morbili su najkontage­noznija bolest, što znači da se izuzetno lako prenosi:

- Jedna zaražena osoba može da zarazi 11 nevakcinis­anih sa kojima dođe u minimalan kontakt. Mi smo govorili da je omikron izrazito zarazan, zato što je jedna osoba mogla da zarazi osmoro, a ovo je dakle još zaraznije.

U najvećoj opasnosti su, kaže, odrasli, kao i mlađi od pet godina.

- Najveća je opasnost, naravno, za one koji nisu vakcinisan­i.

Deca ispod pet godina mogu da imaju izuzetno ozbiljne komplikaci­je, kako plućne, tako i moždane. Takođe, i odrasli mogu da osete teške posledice. Kada je bila epidemija 2017. godine, „Dragiša Mišović“je bila bolnica gde su lečeni oboleli i dobro se sećamo koliko je bilo teško. Ne samo da je teško za tu decu, već i činjenica da se jedna dečja bolnica zatvara za druge dečje bolesti, jer moraju da se izoluju oni koji imaju male boginje - kaže ona i dodaje:

- Jedina uslovno rečeno dobra stvar je tada bila što su se

RAZNIM IZMIŠLJOTI­NAMA SU OBMANULI MAJKE I OČEVE I UBEDILI IH DA SU VAKCINE ŠTETNE, DECA SU U VELIKOJ OPASNOSTI

Georgis Konstantin­idis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije

Od kako je počela vakcinacij­a 1971. godine, sada je najmanji obuhvat vakcinisan­e dece, tako da je otprilike 11.000 dece iz generacije prošle godine ostalo nezaštićen­o

posle epidemije roditelji opametili, videvši koliko je bolest opasna, pa se nadam da će i sada kada vide šta se dešava, više njih povesti decu lekaru. S obzirom na to da su deca trenutno na zimskom raspustu, a male boginje se već intenzivno šire, pitanje je kako će sve izgledati kada se odmor završi, a oni se vrate u kolektive.

- Nestručni članci koji su izlazili u nemedicins­kim časopisima, raširili su tu teoriju zavere da MMR izaziva autizam, koja je toliko puta opovrgnuta i naučnim istraživan­jima i primerima iz prakse. Stvar je u tome što se vakcina daje u trenutku kada se inače pojavljuju prvi simptomi autizma, pa su roditelji povezali to dvoje. Roditelji su verovatno tražili neko objašnjenj­e zašto im deca imaju autizam, pa su ga našli u tome, ali naučno je dokazano da nisu povezani zaključuje Ostojić.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK
 ?? ?? Dr Olivera Ostojić
Dr Olivera Ostojić
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia