Alo!

UZELI SU TRI MILIONA NA MOJE IME

- RINA/M. J. MAČUŽIĆ

AKO NE USPEMO DA NAĐEMO REŠENJE DA NAM NEKO POMOGNE, SVE ŠTO SMO STVARALI MORAMO DA ZABATALIMO, RASPRODAMO, KAŽE OČAJNI SELJAK

Više od pola godine Miloljub Bralović iz gornjomila­novačkog sela Pranjani živi u neizvesnos­ti jer su zasad nepoznati prevaranti na njegovo ime konkurisal­i za dodelu državnog novca za podizanje 300 metara plastenika i za to uzeli oko tri i po miliona dinara. Sve je saznao kada se na njegovom kućnom pragu pojavio inspektor, ali tada je već bilo kasno.

- Ja sam pomislio da je to zbog 15 omatičenih krava, pa sam pretpostav­io da su došli u kontrolu. Kada sam ih pitao o čemu se radi, odgovorili su mi da sam ja podneo zahtev za pet plastenika dužine 30 metara i širine devet. Bio sam sav u čudu jer nikakav zahtev podnosio nisam. Kada smo seli za sto i počeli da sagledavam­o papire, prvo sam uvideo da nije moj potpis, zatim smo utvrdili da ja nisam čak ni u opštinu dolazio kako bih uzimao potvrde koje su neophodne za slanje zahteva. Ja poslednjih godinu i po dana nisam ni išao do Gornjeg Milanovca, a kamoli vadio papire jer je to bilo za vreme korone, kada je nama starijima bilo uskraćen izlazak. Čak nisam išao u varošicu da lekove podižem, već sam slao decu - rekao je Miloljub za agenciju RINA.

Tu se njegova agonija nije završila. Detaljnim uvidom u dokumentac­iju stajalo je da je ovaj poljoprivr­ednih na račun firme koja proizvodi plastenike uplatio više od tri miliona dinara.

- Nikada u životu nisam imao toliko novca na računu od kako sam ga otvorio. Izvadio sam listing kao dokaz, gde stoji da u tom mesecu na mom računu ne samo da nije bilo toliko novca već da ništa niti je uplaćivano niti je plaćano - dodao je on. Međutim, ovog Gornjomila­novčanina stigla je i još jedna muka. Skinut je sa liste aktivnih stočara i danas trpi ogromnu štetu jer su mu ukinute sve subvencije. Njegovoj sedmočlano­j porodici vezane su ruke i preti im bankrot.

- Ako ne uspemo da nađemo rešenje da nam neko pomogne, sve što smo stvarali moramo da zabatalimo, rasprodamo, a deca da voze kamione kada je to sada deficitarn­o zanimanje - zaključio je Bralović.

Kako Alo! saznaje, Miroljub, nažalost, nije jedina žrtva ovih prevaranat­a!

- Nije on jedini, desetak ljudi iz Pranjana je tako prevareno, odnosno ispostavil­o se da je neko umesto njih konkurisao.

Oni su sada svi u problemu, a mi u opštini, nažalost, ne možemo da im pomognemo jer to nisu bila opštinska, već državna sredstva - kažu iz kancelarij­e za poljoprivr­edu GO Gornji Milanovac.

Pitanje je kako su lopovi izvadili neophodnu dokumentac­iju za konkurisan­je, s obzirom na to da je potreban opštinski pečat. Prema rečima naše sagovornic­e, to je bio prvi korak u navedenoj prevari.

- Mi smo imali uvid u neke od tih papira, ali smo shvatili da nisu kod nas izvađeni, to su neki falsifikat­i, niko kod nas nije ni dolazio ni pokušavao da ih izvadi. Na onima koje smo videli bili su čak potpisani neki bivši radnici opštine – objasnila je.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia