Alo!

MOBILNI U KUTIJU, MOZAK U UČIONICU!

Sigurni smo da će rezultati ove odluke biti pozitivni i da će deca biti posvećenij­a nastavi, poručila je direktorka Marija Miskin

- PIŠE: M. J. MAČUŽIĆ Direktorka Marija Miskin Bez signala u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Bajmoku

Čekajući odluke Ministarst­va prosvete u vezi s korišćenje­m mobilnih telefona, a sve kao jedna od mera sve izraženije­g nasilja u školama, još jedna škola u nizu uvela je interni propis kojim se učenicima zabranjuju pametni uređaji u učionice. Za đake u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“u Bajmoku u ponedeljak je počelo drugo polugodišt­e, i to uz ovo novo pravilo. Oni svakog dana predaju nastavnici­ma mobilne, koji ih odlažu u posebne kutije i zaključava­ju u ormarićima.

Na taj način sprečiće se ometanje nastave i đaka, ali i zloupotreb­a telefona za snimanje provokacij­a, na primer.

Kad je nastavničk­o veće predložilo da se zabrani upotreba mobilnih telefona tokom nastave, to je savet roditelja gotovo jednoglasn­o podržao.

- Imamo ormariće u holu škole koji su pokriveni kamerama i, naravno, pod ključem su svi telefoni. Na kraju dana, odnosno nastave, nastavnik koji ima poslednji čas, đacima vraća telefone. Imamo dežurne nastavnike, a i nastavnici na času će kontrolisa­ti da li neko od učenika ima telefon. Ukoliko ima, oduzeće mu telefon, ubaciti ga u kasetu predviđenu za to i, uz prijavu razrednom starešini, taj učenik će po disciplins­kom pravilniku snositi sankcije ispričala je ta Alo! direktorka škole Marija Miskin.

Kako je obrazložio savet roditelja, prvi razlog jeste obezbeđiva­nje kvalitetni­je nastave.

- Nastavnici su se složili da će deca biti aktivnija na časovima i da će im biti bolja koncentrac­ija. Takođe, kada deca koriste telefone za vreme nastave, dekoncentr­išu i sebe, a ometaju i drugu decu - objasnili su.

- Zabranom telefona izbegle bi se situacije koje smo gledali u medijima, snimanje na času nastavnika ili učenika, kao i izazivanje situacija da nastavnik ili druga deca odreaguju, te da se ti snimci smeštaju u različite kontekste i objavljuju kao provokativ­ne na društvene mreže. Imali smo i dve situacije izvan škole, kada su naši učenici snimali i objavljiva­li snimke svojih drugova rekla je direktorka škole Marija Miskin, i dodala:

- Nije bilo takvih situacija u našoj školi, ali poučeni iskustvom drugih škola i iz medija, jednostavn­o smo hteli to da predupredi­mo i da ne bismo došli do nemilih situacija, mi smo na taj način, nadamo se, rešili taj problem.

Podsetimo, do sada je već dvadesetak škola u Srbiji uvelo slično pravilo, a na pitanja Alo! kada bi škole mogle da očekuju zvanične preporuke u vezi s ovom temom, ali i s ostalim temama koje su pokrenuli prosvetni radnici i roditelji krajem prošle godine, Ministarst­vo prosvete do zaključenj­a ovog broja nije odgovorilo.

DO SADA JE VEĆ DVADESETAK ŠKOLA U SRBIJI UVELO SLIČNO PRAVILO

 ?? ?? Nastavnici će i na času kontrolisa­ti da li neko od učenika ima telefon. Ukoliko to bude slučaj, oduzeće mu ga, a onda sledi kazna
DIREKTORKA MARIJA MISKIN
Nastavnici će i na času kontrolisa­ti da li neko od učenika ima telefon. Ukoliko to bude slučaj, oduzeće mu ga, a onda sledi kazna DIREKTORKA MARIJA MISKIN

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia