Alo!

SPASIOCI IZVLAČILI BEBU IZ POPLAVE!

Tromesečna beba Erna bila je zarobljena u poplavljen­oj kući sa majkom i devetogodi­šnjim bratom, a deda Ismet Hasanović nije uspeo da se probije kroz bujicu do njih

- PIŠE: D. NIKOLIĆ

Nabujala Grabovica izlila se u noći između utorka i srede i poplavila četrdeseta­k kuća u Sjenici. Brojni građani ostali su zarobljeni u svojim domovima, a među taocima poplave našla se i tromesečna beba.

Deda Ismet Hasanović za Alo! je opisao kako je izgledala besana noć za njima.

- Ne pamtim ovakvu oluju i poplavu, kuća nam je za nekoliko minuta bila puna vode, a najviše sam se uplašio za unuke, tromesečnu Ernu i njenog devetogodi­šnjeg brata - priča Ismet Hasanović iz Sjenice.

- Moja unuka, beba stara tri meseca, ostala je unutra, nisam mogao da ih izvedem iz kuće. Ja sam hteo da rizikujem, izleteo sam napolje kroz tu vodu do kola, ali nisam mogao da se probijem - opisao nam je Ismet, i dodao da su celu noć proveli budni i u strahu.

- Momci koji su došli da nam pomognu požrtvovan­o su radili, moje unuke i snahu su evakuisali kod drugog dede. Sin nije bio kod kuće. Mi živimo u baraci koja je stara više od 60 godina, sve je poplavljen­o i odozgo i odozdo... Bilo je strašno. Zadesila nas je katastrofa. Sve stvari u kući su nam pune vode, otvorio sam sve prozore da se to suši... - očajan je Ismet.

- Evo kaučevi i ćilimi još plivaju, a ja ne mogu da ih podignem .... Ceo svoj radni vek sam radio kao rudar, star sam čovek, bolestan, imam i aritmiju. Snaha ne radi, kako ćemo sad da sve to dovedemo u normalno stanje, ne znam. Ali najvažnije je da smo svi preživeli, da niko nije povređen - kaže Ismet, i dodaje da mu je sad lakše kad zna da neko misli o njima, da se neko javio da prenese njihovu priču i da im možda pomognu ljudi dobrog srca.

Na teritoriji Sjenice proglašena je vanredna situacija. Poplavljen­o je oko 40 objekata u naselju Bukreš i šest objekata u centru grada, kao i podrum jedne osnovne škole.

- Zbog poplave u kotlarnici Tehničke škole skratili smo časove, a u zavisnosti od daljeg razvoja situacije, odlučićemo da li će nastava biti obustavlje­na - rekao je predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić.

Zbog situacije na terenu juče po podne su „Srbija vode“proglasile vanrednu odbranu od poplava na Vodnoj jedinici „Lim - Prijepolje“.

Direktor „Srbijavoda“Goran Puzović rekao je za RTS da se očekuje nagli porast vodostaja na reci Lim zbog toga što će se, prema prognozi, padavine nastaviti i danas, prvenstven­o u Crnoj Gori, na KIM i u delu jugozapadn­e Srbije.

- Mi smo uveli vanrednu odbranu i sve smo preduzeli da zaštitimo kompletno ljudstvo i građane - istakao je Puzović.

Usled obilnih padavina, vodostaj Lima je u stalnom porastu, a na sastanku Štaba za vanredne situacije opštine Prijepolje doneta je odluka da se na teritoriji cele opštine uvede vanredna situacija.

- Lim je u stalnom porastu i takav trend se očekuje i dalje, zbog toga smo bili prinuđeni da proglasimo vanrednu situaciju na čitavoj teritoriji opštine Prijepolje. Došlo je do izlivanja u Brodarevu i naselju Zalug, na uobičajeni­m neuralgičn­im tačkama. Štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju i doneli smo odluku da se zatvore svi kafići na obali Lima, takođe zabranjen je prelaz preko visećeg mosta u Prijepolju, a doneta je odluka i da neće biti plivanja za časni krst na Bogojavlje­nje - kazao je Vladimir Babić za agenciju Rina.

Velika količina padavina i bujični potoci u Prijepolju napravili su velike probleme meštanima Brodareva, gde se izlila fekalna kanalizaci­ja. Čitave noći radnici JKP „Lim“radili su na saniranju posledica i sprečavanj­u da stigne do objekata.

Predsednik opštine Raška Nemanja Popović rekao je da spremno dočekuju najavljeni porast vodostaja reke Ibar u Raški.

- Obezbedili smo sva mesta gde očekujemo udarni talas. Svi subjekti i javna preduzeća su spremni da reaguju na poplavni talas. Nadamo se da neće biti potrebe. Dodaje da su u stalnom kontaktu sa Sektorom za vanredne situacije, kao i da zasad nema problema sa rekama Trnavica i Raška - naveo je Popović za RTS.

Nivo reka na teritoriji opštine Ivanjica trenutno je u porastu ali nema zabeleženi­h izlivanja.

- Naše ekipe su sa teškom mehanizaci­jomupripra­vnostiukol­iko dođedoizli­vanja.strahodizl­ivanja jeuselubru­snikpodnog­olije,jerje utomdelupa­lavelikako­ličinakiše, ali zasad nije izazvala veće probleme - rekao je Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

Reke na teritoriji grada Čačka zasad ne prete izlivanjem i situacija je stabilna.

Za poslednjih 75 godina ne pamtim ovakvu poplavu i oluju, sve je bilo pod vodom za nekoliko minuta. Najviše sam se uplašio za unuke ISMET HASANOVIĆ

 ?? ?? Sve pliva u vodi
Sve pliva u vodi
 ?? ?? Nabujao Lim, reka Grabovica se izlila, a u pripravnos­ti su i građani Prijepolja, Ivanjice, Raške...
Nabujao Lim, reka Grabovica se izlila, a u pripravnos­ti su i građani Prijepolja, Ivanjice, Raške...
 ?? ??
 ?? ?? Ismet Hasanović
Ismet Hasanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia