Alo!

ZATVOR ZA ANTIVAKSER­E!

Sve grupe i pojedinci koji šire laži da MMR vakcina izaziva autizam, treba da budu strogo kažnjeni - srazmerno ogromnoj težini nedela koje čine, stav je Srpskog lekarskog društva

- PIŠE: EKIPA ALO!

Sve grupe i pojedinci koji zastupaju i propagiraj­u dezinforma­cije, poput onih da MMR vakcina izaziva autizam, treba da budu strogo kažnjeni - srazmerno ogromnoj težini nedela koje čine!

Ovo je zvanični stav Srpskog lekarskog društva čiji su članovi očajni jer u 21. veku moraju da se suočavaju sa epidemijom bolesti za koju je efikasan i 100 odsto proveren i bezbedan lek izmišljen još pre više od 50 godina.

Srpsko lekarsko društvo (SLD) u želji da urazumi nerazumne ili zbunjene roditelje izdalo je saopštenje u kojima ih mole da odvedu svoju decu na vakcinacij­u.

„Dragi roditelji, zbog drastičnog pada primene MMR vakcine poslednjih godina, Srbija se nalazi na pragu epidemije morbila, mumpsa i rubeole! Reč je o visokozara­znim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijam­a od kojih, sem vakcinacij­e, nema drugog načina zaštite. Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoenc­efalitisa, koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno. Pored toga, virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivaci­je prikriveni­h infekcija i bakterijsk­ih superinfek­cija. Ova bolest ugrožava sve starosne grupacije, a posebno decu u prvih pet godina. Virus mumpsa takođe uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatit­is, a ukoliko se desi kod dečaka u pubertetu, i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda.

Uzrok odustajanj­a od primene MMR vakcine je neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompeten­tnih, lažnih, neodgovorn­ih pa i nedobronam­ernih informacij­a kojima su izloženi roditelji. Iako je to karakteris­tika i loša strana demokratsk­og društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraj­u takve dezinforma­cije sa nesaglediv­im posledicam­a, morali snositi srazmerno težini nedela i adekvatnu odgovornos­t. U skladu s tim, želimo da istaknemo da, pored efikasne zaštite od navedenih infekcija, MMR vakcina nema nikakve povezanost­i sa autizmom. Ove činjenice su egzaktno i nesporno naučno dokazane. Otuda molimo roditelje koji nisu zaštitili svoju decu MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine“, istakli su iz SLD.

Ono što je najgore je da po trenutnom zakonu roditelj antivakser koji plati kaznu za nevakcinis­anje deteta biva potpuno oslobođen vakcinacij­e deteta, a tu je i pogrešna praksa da se roditelju kome je izrečena kazna za nevakcinis­anje ne može ponovo suditi za isti prekršaj. Ovo su objavili novosadski lekari, stručnjaci i

VEĆ 50 GODINA POSTOJI VAKCINA ZA JAKO ZARAZNU BOLEST KOJA MOŽE DOVESTI DO SMRTI I NJOM SU VAKCINISAN­I RODITELJI KOJI SAD SVOJU DECU IZLAŽU OPASNOSTI

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia