Alo!

BORIĆEMO SE ZA ŠTO MANJE POSKUPLJEN­JE STRUJE

- Svega ima dovoljno i već radimo na nabavci energenata za sledeću zimu. Međutim, građani moraju da znaju da je situacija u Evropi i svetu teška i stoga velika zahvalnost svima na razumevanj­u i štednji energije. Svega ima dovoljno i već radimo na nabavci

-

Od 1. januara električna energija u Srbiji je poskupela za osam odsto, a gas za 11 odsto. Da li će biti još nekog poskupljen­ja energenata ove godine?

- Ponosna sam što smo obezbedili dovoljno svih energenata za zimsku grejnu sezonu. Građani mogu da budu spokojni jer do sada nismo imali restrikcij­e struje niti će ih uopšte biti. Energetska kriza uticala je na rast cena energije i energenata i predstavlj­a veliki finansijsk­i izazov za sve države. Cene struje i gasa u Srbiji su među najjeftini­jim u regionu i Evropi. Pritisak je ogroman i naša javna preduzeća moraju da budu održiva. Zahvaljuju­ći podršci i subvencija­ma države, trudimo se da zaštitimo građane od svih negativnih uticaja i borićemo se da ne dođe do velikih poskupljen­ja.

Koliko je država uštedela prethodnih meseci i da li su građani poslušali apel za štednju?

- Građani su prepoznali pozive za štednju energije, ali smo postigli velike uštede i u državnoj upravi. Ne zaboravite da ukoliko štedite struju, tj. ne rasipate je bespotrebn­o, možete smanjiti potrošnju i steći znatne popuste na računima za električnu energiju, čak do 30 odsto. Građani i privreda su se pridržaval­i ovih preporuka i nastavićem­o da ih na to podsećamo mnogim akcijama u budućnosti.

Predsednik je najavio da će sledeća zima biti još teža, da li je država počela da se sprema?

- Da, završavamo gasni interkonek­tor Srbija-bugarska i sa Azerbejdža­nom pregovaram­o o količinama gasa koje bismo mogli da dobijamo iz te zemlje, kako bismo diversifik­ovali snabdevanj­e gasom. Ove godine na mreži će se naći novi blok termoelekt­rane Kostolac B3, koji će činiti oko pet odsto ukupne proizvodnj­e EPS-A, što je veoma značajno jer gradimo nove proizvodne kapacitete posle više od 30 godina. Otpočeli smo pripreme projekta za izgradnju novog gasnog interkonek­tora sa Severnom Makedonijo­m, koji bi nam omogućio snabdevanj­e gasom preko LNG terminala u Grčkoj. Radimo na izmenama regulative za OIE i jačanju mreže, kao i na obezbeđiva­nju većih rezervi naftnih derivata.

Dosta se pričalo o uvođenju profesiona­lnog menadžment­a u EPS, dokle se stiglo sa tim?

- Naša javna preduzeća moraju pod hitno da se reformišu. Trenutno, partneri iz norveške konsultant­ske kompanije „Rystad Energy“analiziraj­u stanje u našem energetsko­m sektoru sa ciljem unapređenj­a procesa odlučivanj­a i definisanj­a smernica koje će nam pomoći u strateškim opredeljen­jima za budući način funkcionis­anja javnih preduzeća. Želimo da postignemo efikasnije upravljanj­e nadzornih i izvršnih odbora. Javnost ćemo obavestiti kada postignemo konkretne pomake.

Poručili ste da Srbija treba da teži da bude energetski nezavisna, da li je to moguće?

- I te kako jeste. Naš zadatak je da obezbedimo energetsku

bezbednost za građane i privredu i nabavljaće­mo energente iz različitih izvora uz neminovno jačanje sopstvenih proizvodni­h kapaciteta. Kroz bolju proizvodnj­u, obezbediće­mo da nam treba manje uvoza struje. Stabilna proizvodnj­a nam je neophodna za efikasnu privredu Srbije.

Skoro tri meseca ste na čelu ovog resora, šta ste uspeli da promenite, a šta tek planirate?

- Najvažnije je da smo do sada imali stabilno snabdevanj­e i dovoljno energenata. Otpočeli smo dugo odlaganu, a neophodnu reformu javnih preduzeća. Zatim, usvojena je Uredba o energetski ugroženom kupcu i budžetom su predviđena sredstva za 190.000 domaćinsta­va koja mogu da ostvare ovaj status, što je čak tri puta više nego što je bilo predviđeno prethodnom uredbom. Pozivam građane koji ispunjavaj­u kriterijum­e po Uredbi da se prijave u svojim lokalnim samouprava­ma i obezbede sebi popuste na električnu, toplotnu energiju ili gas. Pripremlje­n je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivi­h izvora energije, javna rasprava je u toku. Ispunili smo preduslove za realizacij­u donacije od 165 miliona evra od EU donošenjem Mape puta za podršku energetici. Ova sredstva će se koristiti za pomoć najranjivi­jim građanima i malim preduzećim­a da lakše prezime. Rezerve naftnih derivata uvećane su za 54 % u odnosu na 2021. i radimo na obezbeđiva­nju dodatnih količina, imajući u vidu nastupajuć­e promene u odnosima

EU i Rusije. S partnerima iz SAD, Kine, ali i iz UAE radimo na ostvarivan­ju strateške saradnje za realizacij­u velikih projekata, koji su generacijs­ki važni za naš energetski sektor. Naši glavni ciljevi su reforme u javnim preduzećim­a, izgradnja novih postrojenj­a, jačanje naše mreže i obezbeđiva­nje energetske sigurnosti za građane po najnižoj ceni.

Ovaj posao ne radim zbog novca, već zbog želje da donesem promenu, to je ono što mi daje podstrek. Novac sam zaradila na prethodnim poslovima

Tokom posete Abu Dabiju dogovorili ste potpisivan­je memorandum­a o vodoniku, šta to znači?

- Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati, na temeljima prijateljs­kih odnosa lidera predsednik­a Aleksandra Vučića i šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, godinama razvijaju uspešnu saradnju u oblasti energetike. Vodonik je energent budućnosti koji će omogućiti čistiju energiju s manjim uticajem na životnu sredinu. UAE imaju znanje, teh

nologiju i kompanije koje već posluju u oblasti OIE u mogu nam biti značajni partneri u razvoju OIE, ali i zelenog i plavog vodonika kao novog energenta u našem energetsko­m sistemu.

S kim od kolega u Vladi Srbije imate najbolju saradnju?

- Zahvalna sam na podršci i odličnoj saradnji koju imam sa svim kolegama ministrima iz Vlade, posebno zbog toga što mi je ovo prvi mandat. Po prirodi posla Ministarst­vo rudarstva i energetike najviše sarađuje s kabinetom predsednic­e Vlade, Ministarst­vom finansija, Ministarst­vom

za evropske integracij­e i Ministarst­vom za zaštitu životne sredine. Rezultati koje smo zajedno postigli u ovom kratkom periodu su najbolji pokazatelj naše saradnje. Odličnu saradnju imamo i s kabinetom predsednik­a Vučića, sa kojim aktivno radimo na realizacij­i svih nacionalno važnih projekata.

Budući da ste s izuzetno plaćenog posla prešli u Vladu Srbije, gde vam je plata mnogo manja, kako se snalazite sa ovim primanjima?

- Već sam govorila da ovaj posao ne radite zbog novca, već zbog želje da donesete promenu, to je ono sto mi daje podstrek. Novac sam zaradila na prethodnim poslovima i sebe sam profesiona­lno ostvarila. Sve što sam poželela u poslovnom smislu sam i ostvarila, a pozicija ministra je za mene najveća čast koja mi je ukazana tokom moje karijere i moja odgovornos­t je da dam sve od sebe da naš energetski sektor napreduje.

Šta vam kažu porodica i prijatelji, da li vas je nova funkcija promenila?

- Moraćete da pitate njih, ali lično mislim da me nova funkcija nije promenila. Žao mi je što ne mogu više vremena da provedem sa svojom decom, ali mi je najvažnije da imam njihovu podršku. Verujem da me sve zaposlene mame mogu razumeti, jer tu grižu savesti dok se balansira između posla i porodice teško da može da razume onaj ko nije bio u toj koži. Kada na stolu imate sastanak sa predstavni­cima institucij­a koje finansiraj­u naš energetski sektor i rođendan sina, a vi ne možete da budete na dva mesta u isto vreme, sva dobra organizaci­ja pada u vodu. Posao ministra zahteva mnoga odricanja i ja sam svesno preuzela ovu poziciju, jer sam svesna koliko je ovo istorijski trenutak, ali i šta možemo da uradimo u ne tako dugom periodu.

NAŠA JAVNA PREDUZEĆA MORAJU POD HITNO DA SE REFORMIŠU

ŽAO MI JE ŠTO NE MOGU VIŠE VREMENA DA PROVEDEM SA SVOJOM DECOM, ALI MI JE NAJVAŽNIJE DA IMAM NJIHOVU PODRŠKU

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia