Alo!

NATO NE ŠALJE TENKOVE DA SE NE BI IZBLAMIRAO?!

Ukrajina željno iščekuje abramse i leoparde, koji nikako da stignu, a ruski vojni eksperti objašnjava­ju da je u pitanju strah da će se ti važni izvozni proizvodi loše pokazati na ratištu

- PIŠE: P. P. / AGENCIJE Mnogo hvaljen: Američki abrams m1

Od početka rata u Ukrajini nijedna tema nije unela veću pometnju među zapadne saveznike od one o tenkovima koji (ne) bi trebalo poslati Kijevu. Najveći problem, kako se ispostavil­o, napravile su zemlje od kojih se po tom pitanju najviše očekuje - SAD i Nemačka.

Sjedinjene Države i Nemačka uporno odugovlače s isporukom „abramsa“i „leoparda 2“Ukrajini, svaka sa svojim opravdanji­ma, ali ruski vojni eksperti smatraju da se iza tih reči krije - strah. Naime, kako smatraju, Zapad je očigledno svestan da bi se na frontu pokazalo koliko njihova najbolja teška oklopna voziča imaju falinki. A u pitanju su ozbiljni izvozni proizvodi SAD i Nemačke.

Ruski vojni eksperti uvereni su da to oružje, kada se jednom konačno i pojavi u Ukrajini, neće pokazati veću efikasnost niti će moći da promeni tok rata.

Vojni ekspert Aleksej Leonkov rekao je za „Sputnjik“da „abrams“i „leopard 2“imaju niz nedostatak­a, iako su po karakteris­tikama slični ruskim tenkovima T-90 i T-72.

- Za razliku od ruskih tenkova, oni nemaju automatski punjač. Njihova posada se sastoji od četiri osobe od kojih je jedna punilac. I ova dva tenka su dosta teža od naših. Što se tiče borbenih zadataka, poznati su po tome da su učestvoval­i u lokalnim sukobima - „abrams“u ratu u Persijskom zalivu, dok je Turska koristila „leopard 2“u borbi protiv Kurda - objašnjava Leonkov, s kojim se slaže i vojni ekspert Viktor Litovkin.

- Osim nedostatka automatsko­g punjača i posade od četiri osobe, ti tenkovi su i dosta teški. Uprkos tome što imaju snažan motor, uopšte ne manevrišu dobro na bojnom polju. Nije čak isključena mogućnost da se u Ukrajini negde zaglave - konstatuje on.

Politikolo­g Mihail Aleksandro­v smatra da Vašington i Berlin imaju još jedan veliki problem.

- Glavni razlog je da su SAD „abramsi“potrebni za upotrebu u potencijal­nom sukobu, na primer, između Rusije i NATO u Evropi, kao i u Aziji. Drugi je što su oni namenjeni za odbranu Zapadne Evrope u kojoj je razvijena mreža dobrih puteva. Ovi tenkovi su veoma teški, a što je

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia