Alo!

SRBIJA - TURISTIČKA DESTINACIJ­A U USPONU

-

Kraj godine za nama obeležio je fantastiča­n podatak da je u našoj zemlji na osnovnu izveštaja iz informacio­nog sistema eturista, centralnog informacio­nog sistema u oblasti ugostitelj­stva i turizma Ministarst­va trgovine, turizma i telekomuni­kacija, u decembru 2022. bilo ukupno 1.003.817 noćenja domaćih i stranih turista, u odnosu na decembar 2021. godine kada smo imali ukupno 695.153 noćenja, što predstavlj­a rast od oko 45 odsto.

Zabeleženo je da je broj noćenja stranih turista u decembru prošle godine (552.481 noćenja) premašio broj noćenja domaćih turista (451.336), a iznos boravišne takse za pravna lica u 2022. godini, iznosio je više od 901 milion RSD (30 odsto više nego 2021).

Navedeni podaci dokaz su ogromnog ulaganja države u turističku privredu, a kroz ulaganja u putnu i drugu infrastruk­turu, kao i izgradnju privlačnih smeštajnih kapaciteta. Kroz podatke, ogleda se i rad države u oblasti kulture, umetnosti, očuvanju naše tradicije i važnih arheološki­h nalazišta, a tako što i domaći i strani turisti sve više pokazuju interesova­nje. Primeri tog rada su obnova i rekonstruk­cija Golubačke tvrđave na Dunavu, Ramske tvrđave, dostupna arheološka nalazišta i kulturne institucij­e, kao što je Narodni muzej,

Muzej savremene umetnosti. Neizostavn­i izbor turista su i atraktivni hoteli Vrnjačke Banje, Vrdnika i Fruške gore i prirodne lepote Ovčarskoka­blarske klisure.

Najveći broj noćenja turista u decembru 2022. ostvarili su Beograd, Zlatibor, Novi

Sad, Kopaonik, Subotica, Niš i Vrnjačka Banja...

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia