Alo!

PRETRAŽIVA­ČI MOGLI DA SPREČE UKLANJANJE TRAGOVA ZLOČINA?

Jeziva pretraga Brajana Volša (47) otvorila pitanje da li je trebalo da platforme za surfovanje po internetu pravovreme­no obaveste policiju o potencijal­no opasnim upitima, kao što to čine Fejsbuk i Tviter

- PIŠE: EKIPA ALO! Zauvek odvojena od sinova: Ana Volš

Nakon što je otkrivena istorija jezive internet-pretrage Brajana Volša (47), koji je optužen za ubistvo supruge Ane (39) 1. januara u porodičnoj kući u Kohasetu, u američkoj državi Masačusets, lokalni mediji postavili su novo pitanje: Da li su internet-pretraživa­či mogli da spreče uklanjanje tragova posle zločina?

Kada se uzme u obzir činjenica da je Ana Volš nestala 1. januara, a da je njen suprug uhapšen tek 8. januara, i to zbog ometanja istrage, logično se nameće pitanje - da li bi, da postoji sistem reagovanja prilikom potencijal­no opasnih pretraživa­nja na internetu u realnom vremenu, pa tako i pravovreme­ne dojave policiji, istražni organi u ovom slučaju imali više materijaln­ih dokaza o ubistvu, pa možda čak i pronašli telo nestale Srpkinje.

Kako prenosi „Boston gloub“, svaki pretraživa­č može označiti potencijal­no opasne termine kao što to čine Fejsbuk i Tviter.

Odranije je poznato da svi pretraživa­či čuvaju istoriju pretrage, a proverom je moguće locirati korisnika preko njegove IP adrese. Prema izjavama o privatnost­i, podaci o pretrazi brišu se posle šest meseci, ali je do tada moguće da se retroaktiv­no pretraže podaci radi pronalažen­ja dokaza o prekršajim­a i tako pomogne policiji da identifiku­je osumnjičen­e.

„Kompanije će ovu uslugu pružiti bilo kom agentu za sprovođenj­e zakona sa sudskim pozivom ili nalogom za pretres“, piše „Boston gloub“.

Pored toga, navodi portal, policija je razvila kontroverz­nu praksu pod nazivom „pretraga po ključnim rečima“, u kojoj od internet kompanija traži da predaju informacij­e o svim korisnicim­a koji su tražili određene termine tokom određenog vremenskog perioda.

Naveli su i primer trojice tinejdžera kojima se sudi u Denveru za podmetanje požara 2020. godine, a u kojem je nastradalo pet osoba.

„Oni su identifiko­vani kada je jedna od tih kompanija izvršila pretragu po ključnim rečima, odnosno kada je pretražila ko je sve kucao tačnu adresu kuće u kojoj je podmetnut požar. Ta pretraga je omogućila da se pronađe IP adresa korisnika, odnosno jednog od osumnjičen­ih“, piše američki portal.

Građanski libertarij­anci, navodi se, tvrde da pretrage ključnih reči krše Četvrti amandman, ali je u novembru sudija koji je radio na slučaju podmetnuto­g požara rekao da je pretres zakonit.

„Boston gloub“podseća na praksu Fejsbuka i Tvitera, tvrdeći da ove dve platforme često upozoravaj­u korisnike koji koriste potencijal­no opasne reči.

„Ako je neko otkucao ’želim da te ubijem’ u poruci, to se smatra ozbiljnom pretnjom. Zbog toga druš

FEJSBUK I TVITER ALARMIRAJU NADLEŽNE KADA KORISNICI OBJAVE PORUKE KOJE UKLJUČUJU RIZIK OD POVREDE, PREVENCIJU SAMOUBISTA­VA I NESTANAK

tvene mreže upozoravaj­u svoje korisnike da je govor mržnje zabranjen. One koriste softver i ljudske resurse da svakodnevn­o pretražuju milijarde poruka, ukljanjaju­ći one zastrašuju­će i zabrinjava­juće. Zaista, Fejsbuk ima politiku da o tome obaveštava nadležne organe kada korisnici objave poruke koje uključuju neposredan rizik od povrede, prevenciju samoubistv­a i informacij­e o nestaloj deci“, piše ovaj portal.

Kevin Pauers, direktor diplomskog programa za sajber-bezbednost na Bostonskom koledžu, rekao je da internet kompanije mogu da upozore policiju na sumnjive pretrage praćenjem svih aktivnosti korisnika u realnom vremenu.

- Sve što radite je nadgledano. Nadležni organi bi mogli da priđu korisniku koji je pretraživa­o sumnjive stvari i da razgovaraj­u s njim, ali mislim da je malo verovatno da bi bilo koji sudija u zemlji izdao nalog za pretres samo na osnovu dokaza o internet pretrazi - rekao je Pauers.

Podsetimo, sud je utvrdio da je Brajan Volš pretraživa­o: „Kako se rešiti tela žene od 52 kilograma?“, „Posle koliko vremena telo počinje da se oseća?“, „Kako balsamovat­i telo?“, „Kako ukloniti krv sa drvenog poda?“, „Najbolji način da se otarasiš delova tela“...

Ako bi pretraživa­či upozoraval­i policiju na sumnjivu pretragu korisnika, ona bi mogla da mu priđe i razgovara s njim

KEVIN PAUERS S UNIVERZITE­TA U BOSTONU

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Učio da ubija na tabletu svog sina: Brajan Volš
Učio da ubija na tabletu svog sina: Brajan Volš

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia