Alo!

NAŠE ZLATNE REZERVE VEĆE OD 500 TONA!

- B. P.

Zlatna groznica trese Srbiju. U kratkom roku saznali smo da naša zemlja ima dva nova nalazišta ovog dragocenog metala, te da su ukupne zlatne rezerve kojima raspolažem­o verovatno veće od 500 tona. To ne samo da nas svrstava u retke države koje se time mogu pohvaliti već predstavlj­a i ogromnu razvojnu šansu. Zlato bi, najjednost­avnije rečeno, moglo biti naša zlatna koka.

Kako je preksinoć naveo predsednik Aleksandar

Vučić, pored lokaliteta nadomak Žagubice, za koji je nedavno saopšteno da obiluje zlatom, otkriveno je još bogatije nalazište. - To je jedno od prvih 100 najvećih nalazišta zlata u celom svetu, a možda i boljih nego u celom svetu rekao je predsednik, i dodao da ne može da precizira gde se to mesto nalazi jer bi se svi tamo sjatili.

On je kazao da tačnu lokaciju znaju samo on i još jedna osoba. - Ne pokušavajt­e da saznate dok ne počnemo da radimo svoj posao jer, kad se sazna, sledi skok cena 10 i 50 puta - poručio je šef države. Kako objašnjava zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović, rudarstvo je u ekspanziji ne samo u Srbiji nego

U KRATKOM ROKU SAZNALI SMO DA NAŠA ZEMLJA IMA DVA NOVA NALAZIŠTA OVOG DRAGOCENOG METALA

i u svetu jer, prema poslednjim podacima, trenutno se ulaže 1,8 triliona dolara za projekte. Samo u Evropi brojka je 700 milijardi evra za oko 100 projekata u različitim fazama.

- Kada je reč o iskopavanj­u zlata, to je potpuno bezbedno po životnu sredinu jer se radi najsavreme­nijim metodama rekao je Mijatović, procenjuju­ći da imamo rezerve od 500 tona zlata u rudi, i to pre otkrića najnovijeg nalazišta.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia