Alo!

RODITELJI PANIČE, A DROGE NEMA?!

Pazite se kids droge koja deluje za 15 minuta i jača je od ekstazija, deci je mogu podvaliti umesto žvaka, piše u poruci koja se deli po školskim grupama

- PIŠE: M. J. MAČUŽIĆ

Prethodnih dana roditelje osnovnih i srednjih škola u Srbiji uznemirila je poruka koja se deli u različitim odeljenski­m grupama, a kojom se upozorava da se među decom pojavila nova droga koja se pakuje u obliku žvaka i bombona, te da pripaze jer je jako opasna i lako može da bude podmetnuta kao slatkiš.

- Pojavile su se na tržištu psihoaktiv­ne supstance koje su lako dostupne učenicima. Jedna je u obliku žvake poznatija kao kids droga, efekat počinje nakon 15 minuta i jači je od ekstazija, a tragovi skrivanja su posebna zamka za roditelje i zaposlene u školi, jer je umotana kao pakovanje žvaka. Druga je takozvani snus - čist nikotin u prahu koji se pakuje u malim vrećicama čaja i on se sisa ili šmrče - stoji, između ostalog u upozorenju.

Ipak, dokaza za ova upozorenja da se ova droga širi među školarcima u Srbiji, bar zasad, nema. Kako je za Alo! rekao Lambe Đorelijevs­ki, nekadašnji inspektor Četvrtog odeljenja beogradske policije, odeljenja za borbu protiv droga, na tržištu se nalazi svašta, ali je veće pitanje da li deca to što se nudi traže, ili im neko to daje na prevaru.

RODITELJI PROČITAJU SVAŠTA, PA NAPRAVE PANIKU BEZ POKRIĆA. ONDA TO IMA KONTRAEFEK­AT, DA SE NE OBRATI PAŽNJA KADA BUDE PRAVA OPASNOST Lambe Đorelijevs­ki, stručnjak za droge

- Narkomanij­a je svesno uzimanje neke supstance da bi se promenilo stanje svesti, nema tu neke priče o podvaljiva­nju, uvaljivanj­u droge i slično. Što se tiče toga da mladima neko na prevaru da drogu, a ponudio im je žvake, teško da se to dešava, svako dete zna šta je „orbit“, a šta nije - kaže on, i dodaje da za „kids drogu“, koja se pominje u upozorenju pomenutog roditelja nije čuo.

Snus, je, kaže, već duže vreme poznat među svim generacija­ma, pa i među decom.

- Snus se može kupiti u gradu gde god hoćete, i to ne samo kod nas. Najviše ga koriste Skandinavc­i, on se koristi oralno, pakuje se u tim kesicama, i to je legalno - objašnjava.

Dodatni problem i pometnju, pored ionako lošeg stanja jer veliki broj dece koristi neku vrstu droge, stvaraju i roditelji koji uplašeni i neobavešte­ni,

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia