Alo!

SUĐENJE VEČITIMA PAMTIĆU DOK SAM ŽIVA

- M. MILENOVIĆ

FUDBAL - Čuvaj se žene koja zna šta je ofsajd. Uprkos toj izjavi, Alo! je stao oči u oči s damom koja ne samo da zna šta je ofsajd već bi mogla i muški deo populacije da nauči ponešto o najpopular­nijem sportu. Svetlana Bilić (42) ušla je u istoriju srpskog fudbala kao prva žena koja je delila pravdu u Superligi. Sudila je i na svetskom i evropskom prvenstvu, a našla se kraj aut-linije i kad su igrali

Crvena zvezda i Partizan. - Trenirala sam košarku, rekla bih vrlo uspešno i srčano. Pre toga oprobala sam se u gimnastici i u stonom tenisu, ali je ljubav ka fudbalu prevladala priča „ženski Milorad

Mažić“, kako su

Svetlanu zvali dok je sudila.

U karijeri, kaže, ima više od

120 utakmica u inostranst­vu.

- Bilo je mnogo izazovih, polufinale Svetskog prvenstva u Papua Novoj Gvineji bio je poseban uspeh.

Pre toga našla sam se dvaput na finalima Evropskog prvenstva. Baš na stadionu Partizana sudila sam i finale Univerzija­de.

Na SP za devojke do 20 godina u Papua Novoj Gvineji 2016. dobila je titulu mis, odnosno najlepše na šampionatu.

- Bilo je vrlo simpatično. Mnogo sudija iz celog sveta na šampionatu, a niko nije očekivao da će se ta titula dodeliti. Svakako da mi je bilo drago što sam predstavil­a Srbiju u najlepšem svetlu. Dešavalo se da jednog vikenda deli pravdu u Humskoj, a drugog na „Marakani“. - Utakmice Zvezde i Partizana su posebne iz mnogo razloga. San svakog mladog sudije je da bude učesnik mečeva večitih rivala.

Meni su protekli u

najboljem redu i srećna sam što u biografiji mogu da navedem da sam sudila Zvezdi i Partizanu. To ću pamtiti dok sam živa.

Na meču Bačka - Spartak 2016. godine ušla je u istoriju kao prva žena pomoćni sudija u Superligi. Tad je cela Srbija saznala za lepu Svetlanu.

- Sećam se da sam imala tremu. I pozitivnu i negativnu. Ali, kad smo tad probili led, posle je bilo lakše.

Bilićeva je ostala u fudbalu. - Trenutno se nalazim na dve liste FSS kao posmatrač. Imam velike planove posle karijere, ali zasad ne mogu mnogo da otkrijem. Svakako ostajem u fudbalu i to je ono što je najbitnije.

 ?? FOTO: A. NALBANTJAN ??
FOTO: A. NALBANTJAN

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia