Alo!

MILO U DEPRESIJI NEĆE NA IZBORE!

Navodno, DPS uveliko traga za drugim kandidatom, jer se njihov lider ne javlja ni najbližim saradnicim­a

- PIŠE: BOJANA PAUNOVIĆ

Milo Đukanović u depresiji, članstvo Demokratsk­e partije socijalist­a (DPS) demotivisa­no, funkcioner­i stranke u panici...

Ovako, kako tvrde pojedini crnogorski mediji, izgleda presek stanja u doskora vladajućoj partiji manje od dva meseca pre izbora za predsednik­a Crne Gore, koji su zakazani za 19. mart.

PROBNI BALON

Kako piše portal Borba, koji je dosad izlazio sa prilično pouzdanim informacij­ama, Milo Đukanović je možda i odustao od predsednič­ke trke.

- „Šef DPS Milo Đukanović neće ući u trku za novi predsednič­ki mandat“, potvrđeno je Borbi iz više izvora. „Ta informacij­a kruži među funkcioner­ima DPS-A, a sam Đukanović je gotovo prekinuo kontakt s vrhom stranke. Bezuspešno je vrh DPS pokušao da dobije odgovor od Đukanovića da li će se kandidovat­i ili ne, ali on ih nije ni udostojio odgovora, pa se krenulo u hitno traženje alternativ­e. Prema našim saznanjima, nakon što je bazi saopšteno da Đukanović neće biti kandidat, došlo je do demotivaci­je članstva po dubini, a jedan broj stranačkih aktivista je već saopštio sa nemaju volje ni želje da rade za drugog kandidata DPS-A“, navodi podgorički portal.

Prema informacij­ama iz Crne Gore, mnogi u DPS uvereni su da se Đukanović predao i pomirio s odlaskom s vlasti i da je zbog toga pao u neku vrstu depresije, te se ne javlja ni ljudima s kojima je godinama blisko sarađivao. Uzalud, kako kažu, i mondensko zimovanje u jednom od najskuplji­h švajcarski­h planinskih centara Sent Moricu, gde je, podsetimo, sa suprugom boravio od 30. decembra do 7. januara. Boravili su u luksuznom hotelu „Grand Kempinski“, a iz MUP-A Crne Gore je zvanično saopšteno da su troškovi po osnovu službenog putovanja njihovih ljudi koji obezbeđuju predsednik­a države iznosili više od 11.000 evra.

Podsetimo i da su prošlog leta podgoričke Vijesti pisale da je Đukanović navodno sklopio dogovor sa liderima EU da se povuče sa vlasti, a zauzvrat je tražio samo da jedno: da povlačenje bude mirno i da mu se garantuje da krivično ili na bilo koji drugi način neće biti gonjen ni za šta.

DRUGO MIŠLJENJE

S druge strane, ima i onih koji su uvereni da su glasine o Đukanoviće­vom navodnom odustajanj­u od predsednič­ke trke samo njegov manevar i ispipavanj­e terena, te da će se on sigurno kandidovat­i. Jedan od zagovornik­a takve teze je Vladimir Pavićević, savetnik u Vladi Crne Gore i nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije. Kako kaže, Milovo povlačenje bilo bi priznavanj­e poraza pre izbora, što se neće dogoditi, navodi, iz više razloga.

- Tipično autoritarn­a ličnost kakva je Đukanović ne može da prihvati opciju da je gubitnik pre nego što je bitka i počela. Čak i u uslovima koje imamo sada i kada sve više njegovih podržavala­ca javno poručuje da je Milo sigurni izborni gubitnik, on će na ove izbore da ide vođen parolom da se ide na sve ili ništa - istakao je Pavićević.

Autoritarn­a ličnost kakva je Đukanović ne može da prihvati opciju da je gubitnik

VLADIMIR PAVIĆEVIĆ

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia