Alo!

OPREZ PARVO PONOVO NAPADA

- S. BOŠNJAK

Danas skoro da i nema vlasnika psa koji nije čuo za termin parvo ili parvovirus. Zahvaljuju­ći redovnoj vakcinacij­i ova bolest je u svetu skoro iskorenjen­a, ali, nažalost, u poslednjih godinu dana u Srbiji se povećao broj obolelih pasa zbog neznanja vlasnika i zanemariva­nja vakcina za pse. Pošto je bolest uzrokovana virusom koji ima sposobnost mutiranja, postoji mogućnost da pas oboli od nekog soja protiv kojeg nije vakcinisan.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Bolest počinje naglo, životinja je bezvoljna, odbija hranu i vodu, često i povraća. Često se javlja proliv koji može postati krvav, specifično­g mirisa. Sve to je praćeno i visokom temperatur­om. Parvo brzo napreduje, smrtnost je jako velika i uspešnost lečenja u velikoj meri zavisi od pravovreme­nog odlaska veterinaru i što ranijem lečenju.

KAKO DOLAZI DO ZARAZE

Od parva mogu oboleti i odrasli psi i vakcinisan­i psi, koji najčešće obole od asimptomat­skog oblika. S obzirom da zaraženi pas izbacuje u izmetu ogromne količine virusa, a virus dugo preživljav­a, često je nemoguće u potpunosti iskoreniti bolest. Stoga je od najveće važnosti da vlasnici redovno kupe izmet ljubimaca. Virus se takođe izlučuje mokraćom i pljuvačkom, pa ga možete doneti kući na cipelama, rukama, čak i na auto-gumama te zato pas može oboleti čak i ako nikad ne napušta dvorište.

ŠTA PREDUZETI

Budući da lek ne postoji, potrebna je hospitaliz­acija, a lečenje uključuje:

*Intravensk­e tečnosti (kap po kap) za lečenje šoka i dehidratac­ije

*Lekovi protiv bolova *Transfuzij­a plazme i / ili transfuzij­u krvi radi zamene proteina i ćelija

*Antibiotic­i za lečenje ili sprečavanj­e sekundarni­h infekcija kao rezultat efekata parvovirus­ne infekcije *Hranjenje cevčicom

Životinja može biti hospitaliz­ovana do sedam dana u nekim malo težim slučajevim­a, ali u većini slučajeva

tri do pet dana.

 ?? ?? 7
MESECI MOŽE PREŽIVETI VIRUS U SPOLJAŠNJO­J SREDINI
7 MESECI MOŽE PREŽIVETI VIRUS U SPOLJAŠNJO­J SREDINI
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia