Alo!

SRBINE, RASTU NADMENOG AMER

Naredni rival dva puta je provocirao Novaka, koji sigurno nije zaboravio njegovo ponašanje i sprema mu pakao u Rod Lejver areni

- PIŠE: MILAN GUGIĆ

Novak Đoković ima još dve prepreke do titule na Australija­n openu. U polufinalu ga čeka Amerikanac Tomi Pol (25) koji će se prvi put suočiti sa srpskim asom. Meč se igra od 9.30 po srednjoevr­opskom vremenu, a pre njih na teren će Cicipas i Hačanov.

Ono što i dalje brine navijače je povreda zadnje lože leve noge i to je razlog zbog koga on ne trenira između mečeva. Nakon ubedljive pobede nad Rubljovom, otkrio je da li će trenirati pred polufinaln­i okršaj.

- Najverovat­nije treninga neće biti, ali videćemo, zavisi od osećaja kada se probudim. Da vidim kako će se noga osećati, pa ću u dogovoru s Goranom Ivanišević­em videti. Verovatno se neće menjati program - rekao je Đoković.

Imaće Đoković motiv više u ovom dvoboju. Nije zaboravio provokacij­u američkog igrača koji je na oproštaju Rodžera Federera odlučio da ne pruži ruku Đokoviću. Novak je na tom „Lejver kupu“pobedio Tijafoa i otišao je da se pozdravi s igračima iz protivničk­og tima, svi su mu pružili ruku osim Pola koji je u tom momentu odlučio da se okrene i da namesti kačket. Novak to sigurno nije zaboravio.

Srbin je već pokazao da ume da zapamti kada neko pokaže nepoštovan­je. To je uradio Aleks de Minor prošle godine. Rugao se Novaku zbog odluke da se ne vakciniše, smejao se, pa je ove godine u Melburnu počišćen s terena. Po svoj prilici, ni Amerikancu se ne piše dobro iako je nezgodan protivnik, dobar atleta i trkač, ima odličan forhend i dosad se nije plašio jakih protivnika.

Pol je prozivao i na US Openu 2020. godine kada je Novak diskvalifi­kovan jer je lopticom pogodio ženu koja je bila linijski sudija. Tada je zbijao šale na taj račun, pa je tako ostavio komentar na tvit Nika Kirjosa: „Da si ti ovo uradio, sad bismo te vadili iz zatvora.“

U pitanju je momak koji je trenutno 35. na ATP listi, a prvi put je u polufinalu grend slema i prvi je američki teniser koji je stigao do polufinala AO, nakon Endija Rodika koji je među četiri najbolja prošao 2009. godine.

- Oduševljen sam što sam

ovde... Ulazak u drugu nedelju grend slem turnira je san za sve tenisere. Zato je biti ovde sada, u polufinalu, neverovatn­o.

Pol je pre turnira u Melburnu najbolji plasman na grend slem turniru ostvario na prošlogodi­šnjem Vimbldonu, osmina finala.

- Video sam Đokovića u svlačionic­i, rekao mi je samo „čestitam“. Mislim da smo nekada trenirali. Očigledno mu prija Australija, ali ja igram svoj najbolji tenis i ovo je dobar tajming za mene poručio je Pol.

Inače, Novak je na putu ka 22. grend slem tituli, jubilarnoj 10. u Australiji. Do sada je naš as uvek osvajao turnir u Melburnu kada je dogurao do polufinala. Novak nikada nije izgubio polufinaln­i meč u Melburnu, pa se nadamo da će sačuvati maksimalan učinak.

BRED GILBERT

Ono što je posebno zanimljivo i fascinantn­o jeste njegova statistika na grend slemovima, koja dovoljno govori koliko je uspešan na najvećoj sceni. Naime, Đoković je u dosadašnjo­j karijeri odigrao 69 grend slem turnira i na čak 44 stigao barem do polufinala, što iznosi 63,77 procenata.

Prema ovoj statističk­oj kategoriji, Srbin je ubedljivo najbolji, a jedini igrač koji ima preko 60 odsto uspešnosti je Bjorn Borg (60,7%), ali na uzorku od samo 28 nastupa, 17 puta igrao je u polufinalu.

Na trećem i četvrtom mestu su Novakovi najveći rivali za zvanje najboljeg tenisera svih vremena Rodžer Federer i Rafael Nadal i obojica su na oko 56,7 odsto uspešnosti.

 ?? ?? Meč se igra od 9.30 po srednjoevr­opskom vremenu
Meč se igra od 9.30 po srednjoevr­opskom vremenu
 ?? ??
 ?? ?? Đoković je na turnirima zaradio 164.786.653 dolara
Đoković je na turnirima zaradio 164.786.653 dolara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia