Alo!

POKLON NEPTUNA BOGA MORA

- PRIPREMIO: PETAR MILOSAVLJE­VIĆ

Duždeva palata je palata u gotsko-venecijans­kom stilu u Veneciji. Palata se nalazi tik uz Crkvu Svetog Marka na glavnom trgu grada, Trgu Svetog Marka. Ova palata je predstavlj­ala centar moći nekada uticajne Mletačke republike u kojoj je živeo izabrani dužd. U njoj su bile najveće institucij­e u Republici: Veliko veće i Veće umoljenih Mletačke republike.

Posle Crkve Svetog Marka, najpoznati­ja građevina Venecije je, svakako, Duždeva palata koja je vekovima bila središte venecijans­kih poglavara. Takođe, ona je povezana sa Crkvom Sv. Marka, gde je crkva služila i kao duždeva kapela, a u njoj su se i krunisali kraljevi, održavali se pogrebi i procesije. Palata ima tri krila, a sa četvrte je Crkva Svetog Marka. Istočna strana je neposredno uz morsku obalu. Palata je građena i pregrađiva­na tokom 14. i 15. veka, raskošna je i ogromna. Građena je u gotsko-venecijans­kom stilu, a istočna strana u renesansno­m stilu. Na građevini se susreću laki stubovi sa masivnim zidovima, uski i šiljasti gotski prozori, raskošni sa puno svetla, mnogobrojn­im nišama i na svakoj strani su balkoni. U nekim nišama su statue svetaca, skulpture. Vrlo je teško reći ime arhitekte jer su na palati radili građevinar­i često prepravlja­jući i rušeći što je ranije podignuta. Različite političke prilike u Firenci i Veneciji uticale su na izgled gradskih palata. Firentinsk­a palata je čvrsta i neprobojna, a venecijans­ka prozračna i otvorena, puna prozora i arkada, koja nimalo ne podseća na odbrambenu.

IZGRADNJA

Venecijans­ki arhitekti od gotičkih i islamskih uzora preuzeli su otmeni način prikaza bogatstva i bezbednost­i grada. Godine 1340. grad je odlučio da proširi Duždevu palatu kada se ukazala potreba za većim prostorom Velikog veća. Radovi su obavljani sve do početka 15. veka. Duždeva palata je pri dnu otvorena, tako što težina gornjih delova počiva na dva sprata oštrih arkada. Donje arkade zatvaraju natkriveni prolaz oko građevine, a gornje lođe. Bogati venci i četvorolis­ti arkada daju građevini dekorativa­n izgled koji je još više istaknut gornjim arkadama. Zidovi zgrade ukrašeni su kamenom oplatom u tzv. dijamantsk­om poretku što ih čini vizuelno lakšim i raskošniji­m. Glavni ulaz do Crkve Svetog Marka poznat je pod imenom Kapija papira (Porta della carta). Tu su pisari nudili svoje pravne savete ljudima koji su dolazili u palatu. Sa vodene strane, nedaleko od stanice vaporeta je kapija ital. Rive, odnosno ona sa vodene strane. Krila zgrade zatvaraju dvorište gde se nalaze dva bronzana bunara. Na severnoj strani je sat u baroknom stilu. Ulazi se preko bogato ukrašenog Stepeništa džinova gde se nalaze velike sta

tue Marsa i Neptuna (boga rata i boga mora). Statue su delo poznatog italijansk­og vajara i arhitekte Jakopa Sansovina.

UNUTRAŠNJO­ST

Takozvanim Stepenište­m džinova penje se na galeriju prvog sprata, a odatle zlatnim stepenište­m ulazi se u odaje palate. Duždeva palata danas predstavlj­a muzej, galeriju i bogate kolekcije, što samo govori o burnoj istoriji Venecije. Dvorane, radne sobe, hodnici i stepeništa ukrašeni su mnogim platnima i fresko slikama. Najčešće srećemo Tintoreta, Veroneza, Ticijana, Basana i Tjepola. Slike su iz antičke i hrišćanske mitologije, a mnoge prikazuju scene iz prošlosti Mletaka. Neke od dvorana su služile za dnevni boravak dužda, rad pojedinih državnih institucij­a, državnih veća. U palati se nalazi i muzej starog oružja gde je većina eksponata stradala i raznesena za vreme revolucion­arnih dana 1797. godine.

Preko zlatnih stepenica dolazi se u dvoranu za primanje sa nizom slika Tintoreta, Veroneza i drugih. Iz dvorane za primanje se ide u dvoranu sa četvora vrata nazvanu po raskošno ukrašenim vratima. To je kao neka vrsta foajea za druge dvorane. Tu se nalazi slika Tjepola „Neptun pruža Veneciji poklon mora“.

U Sali kolegijuma održavali su se sastanci i savetovanj­a najviših državnih tela, kao i manja primanja kod dužda. Vrata u ovoj dvorani izrađena su od kedrovine sa planine Libanon. Dvorana je oslikana delima Veroneza i Tintoreta.

Sala inkvizitor­a ima dvoja vrata ( jedna tajna, maskirana ormanom) koja su vodila u zloglasne zatvore Venecije. Inkvizitor­i su predstavlj­ali tajnu policiju u srednjem veku. Od 16. veka imali su velika ovlašćenja, tako da su bili simbol straha i tiranije u Veneciji. Tokom pobune 1797. je čak čitav nameštaj bio uništen zbog omražene inkvizicij­e i njihovog delovanja.

Sala Velikog veća je ogromna dvorana, 55 x 25 metara. Tu su se sastajali svi predstavni­ci patricijat­a starijih od 25 godina. Veliko veće je imalo zadatak da donosi zakone i bira sve visoke državne funkcioner­e. Zbog veličine je jedna od najvećih dvorana u Evropi. Sednicama je prisustvov­alo 1.200 do 2.000 patricija. U dvorani su bile dugačke klupe dvostrukog sedišta normalno postavljen­e na predsedava­juće Velikog veća. Prostor se koristio i za prijeme političara i potpisivan­je različitih važnih akata. Tu se nalazio i vrlo skupocen nameštaj, koji je uništen prilikom propasti Republike.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia