Alo!

NA KOMAD SLATKIŠI, CIGARETE, PELENE, LEKOVI...

Nekada su prodavci umesto kusura vraćali žvake, u doba inflacije skoro sve se moglo kupiti i pojedinačn­o, a u poslednje vreme je taj trend ponovo u modi

- PIŠE: Z. ZARIĆ

Dovitljivi trgovci počeli su da prodaju na komad i robu koju pre nismo mogli da kupimo na taj način, a čitaoci su nam se javili jer se pitaju da li je to neka prevara ili je reč o robi kojoj je istekao rok trajanja, pa da ne propadne...

Tako odnedavno na kioscima nude jednu bajaderu za 60, a „mocart kuglu“za 120 dinara.

- Kupovao sam cigarete na kiosku u blizini stana, u Mirijevu, i prodavačic­a mi je ponudila bajadere na komad po ceni od 60 dinara. Posle mi je komšija rekao da već duže prodaju „mocart kugle“na komad za 120 dinara - rekao je za Alo! naš sugrađanin M. L.

I dok je ova mogućnost neke obradovala jer za malo para mogu da uživaju u omiljenim brendovima čija veća pakovanja koštaju 790 dinara (bajadera 200 grama), odnosno 820 dinara („mocart kugle“264 grama), drugi su uvereni da trgovci tako uvaljuju robu kojoj je istekao rok.

- Pre nekoliko meseci kod nas na Banovom brdu na kioscima je na komad mogao da se kupi i „mančmelou“. Cena mu je bila 15 dinara, a pakovanje od šest komada u tom trenutku je koštalo manje od 50 dinara. U početku smo svi kupovali, ali kad smo shvatili da je prevara, jer bi komad trebalo da bude oko devet dinara, prestali smo. Kako god okreneš, trgovci nađu načina da nas opelješe. Uz to, nisam sigurna da nam nisu uvalili slatkiše kojima je istekao rok, što je nemoguće proveriti jer datum upotrebe uvek piše samo na kutiji - navela je Marija S.

Trgovci, makar neki, tvrde da robu prodaju na komad iz krajnje logičnih razloga.

- Sećate li se da je pre desetak godina bilo normalno da kupujemo cigare i pelene na komad?

Onda se kasnije na pijacama nudilo voće na komad, pa je jedna trešnja koštala četiri dinara. Neki su se smejali tome, ali meni je to bilo okej. Ako može avokado na komad, što ne bi mogla i naša trešnja? - navela je radnica jedne privatne radnje u Beogradu.

U drugoj prodavnici na pijaci

na Banjici, za Alo! su objasnili da slatkiše ne raspakuju i prodaju ih komadno zato što kupci nemaju novca za veliko pakovanje, već zato što su hteli da im ponude brzo rešenje za hitan problem.

- Mi smo mala prodavnica i trudimo se da imamo od svega pomalo, ali ne možemo da imamo sve proizvođač­e pelena, na primer. Pa opet, držimo pelene i dajemo stalnim kupcima mogućnost da kupe nekoliko komada kad im zafali pre nego što stignu do neke veće prodavnice i nađu marku koju inače koriste. Što se skupljih slatkiša tiče, pošla sam od sebe, padne mi šećer, jede mi se nešto slatko, ali ne baš cela kutija. Zar nije super što može da se uzme komad ili dva omiljenog brenda, utoli se potreba za slatkim i ne potroši se gomila novca - objasnila je vlasnica ove prodavnice koja je želela da ostane anonimna. - Uvek vodimo računa i o rokovima, nema šanse da prodajemo bajatu robu - zaključila je naša sagovornic­a.

 ?? ??
 ?? ?? Neki trgovci kažu da prodajom na komad kupcima žele da ponude brzo rešenje za hitan problem
Neki trgovci kažu da prodajom na komad kupcima žele da ponude brzo rešenje za hitan problem

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia