Alo!

ZAGREB I PRIŠTINA NA APARATIMA ZBOG MILANOVIĆA

U Zagrebu ga porede sa Slobodanom Miloševiće­m, a u Prištini ne mogu da se oporave od šoka i besa

- PIŠE: A. ILIĆ

Hrvati šokirani, Albanci kukaju, ovako se ukratko mogu opisati reakcije na izjavu predsednik­a Hrvatske Zorana Milanovića koji je poručio da je „Kosovo oteto od Srbije“.

- Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodn­a zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo li priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcij­a. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanje Kosova, nego celog koncepta - poručio je Milanović u Petrinji i izazvao haos, jer je ova istina zabolela neprijatel­je Srbije.

HRVATSKI MEDIJI: DA NIJE IPAK LAPSUS?

Hrvatski mediji su brzinom svetlosti napali Milanovića i uporedili ga sa Slobodanom

Miloševiće­m. Tako „Jutarnji list“izjavu predsednik­a smatra „međunarodn­im incidentom“, nadajući se da je ipak u pitanju lapsus lingve. „Večernji list“je bio mnogo oštriji: „Predsednik Hrvatske izgubio kontrolu, bliži se Miloševiće­voj retorici, mora se kontrolira­ti“.

Oglasio se i premijer Hrvatske Andrej Plenković i poručio da su „ Mi lanovićevi stavovi sve gori i da to traje već godinu dana“, preneo je „Večernji list.

Na pitanje da prokomenta­riše izjavu hrvatskog predsednik­a, Plenković je odgovorio „Ovo traje 11 meseci i stavovi su gori, zar ne vidite problem?“

- Niti jedna zemlja nije anektirala Kosovo. Kosovo je samostalna, nezavisna država koju je Hrvatska priznala. Niko nije anektirao Kosovo. Da ga je neko anektirao, onda bi ga pripojio nekoj drugoj državi. Važno je da je Kosovo nezavisno, da imamo s njima diplomatsk­e odnose, ministar Filipović je bio na Kosovu, išli su i drugi zvaničnici. Ovakav narativ o Kosovu nismo još nikada doživeli. Sad je zvezda ne samo u ruskim medijima, nego i u srpskim, ta popularnos­t baš se širi kod svih onih koji imaju tzv. ispravne i principije­lne, konzistent­ne stavove - kazao je Plenković.

U PRIŠTINI MUK I NEVERICA

S druge strane, Milanoviće­va izjava izazvala je tugu i nevericu u Prištini. Mnogi su u tolikom šoku, da su zamolili da prespavaju, da se uvere da nisu sanjali, pa da tek onda daju izjavu, kako doslovce piše „Večernji“. U snoviđenja jedini ne veruje bivši tzv. ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, koji je bio vrlo oštar:

- Izjava hrvatskog predsednik­a je besmislica koja se kao takva mora odbaciti jer iskrivljuj­e mnoge istorijske i političke istine. Ta izjava više liči na jezik Srpske akademije ili Srpske pravoslavn­e crkve nego na izjavu predsednik­a prijateljs­ke zemlje Kosova, poput Hrvatske - kazao je između ostalog Hodžaj.

 ?? ??
 ?? ?? Plenković poručio da su Milanoviće­vi stavovi sve gori i da to traje već godinu dana
Plenković poručio da su Milanoviće­vi stavovi sve gori i da to traje već godinu dana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia