Alo!

PUTIN IDE NA SVE ILI NIŠTA SA 850.000 VOJNIKA!

- PIŠE: EKIPA ALO! Navodni pravci buduće velike ruske ofanzive

Rusija će uskoro pokrenuti ogromnu ofanzivu iz najmanje tri pravca, ne bi li naterala Kijev na pregovore pod svojim uslovima, smatraju ukrajinski i zapadni analitičar­i

Rusija će uskoro pokrenuti ogromnu ofanzivu kojom će pokušati ne samo da preokrene tok rata već i da ga okonča, uverene su vlasti u Kijevu. S ovom procenom složili su se i zapadni vojni analitičar­i, koji smatraju da ruski predsednik Vladimir Putin želi jednom za svagda da završi rat koji je definitivn­o otišao u pravcu o kojem u Kremlju niko nije razmišljao.

Oleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, smatra da Putin planira nešto slično onome što je učinjeno na početku rata - istovremen­i napad sa severa, juga i istoka. Ta ofanziva veoma lako bi mogla da se dogodi oko 24. februara, odnosno na godišnjicu početka sukoba. Danilov je dodao da u Kijevu očekuju „maksimalnu eskalaciju“rata s ruske starne.

- Rusija se priprema i okuplja sve što je moguće, izvodi vežbe i trenira svoje trupe. Kada je u pitanju ofanziva iz različitih pravaca, za sada mogu reći da ne isključuje­mo nijedan scenario u naredne dve do tri nedelje. Očekuje se da će Rusija pokrenuti veliki napad, da će narediti snagama iz Belorusije, severno od Krima i istočno od Donbasa da opkole naše snage. Sve je na stolu i mi to shvatamo - rekao je on.

Danilov shodno tome smatra i da tek predstoje glavne borbe, koje će se, prema njegovoj proceni, desiti za dva do tri meseca.

- Ovo će biti odlučujući meseci rata. Imamo svoje planove i oni su nam jasni. Oni nisu skriveni od naših glavnih partnera - zaključio je Danilov.

I general Valerij Zalužni, glavnokoma­ndujući Oružanih snaga Ukrajine, smatra da se Rusija priprema za kompleksan napad s istoka, juga, pa čak i iz Belorusije, te da okuplja dodatnih 200.000 vojnika.

Pojedini zapadni analitičar­i pak veruju da će Putin krenuti u odlučujuću ofanzivu koja je za njega „biti ili ne biti“, te da je procena o 200.000 vojnika suviše blaga, baratajući s cifrom od

čak pola miliona novih regruta. S obzirom na to da je Rusija, kako se procenjuje, napala Ukrajinu sa oko 150.000 vojnika, pa potom mobilisala dodatnih 300.000, a u međuvremen­u izgubila najmanje 100.000, kako se na Zapadu procenjuje, uz dodatnih pola miliona, to bi bilo oko 850.000 ljudi pod oružjem, što predstavlj­a veoma respektabi­lnu silu.

Ukoliko se ove procene pokažu tačnim, to bi značilo da je Putin odlučio da što pre okonča svoju specijalnu vojnu operaciju, ne bi li naterao Kijev na pregovore pod svojim uslovima i proglasio pobedu.

S obzirom na to da je na početku rata Rusija krenula direktno na Kijev i Harkov, očekuje se da bi ova dva grada i sada mogla da budu glavne mete, ali i da je moguće da ruski vojni stratezi modifikuju planove, pa da se sada usmere i ka Lavovu i Odesi ukoliko zaista mobilišu tolike snage. U tom slučaju ukrajinske trupe naći će se razvučene na više linija fronta od kojih će svaka biti maksimalno pritisnuta s ruske strane, što će potencijal­no otvoriti i mogućnost ruskih napada po nekim drugim, u ovom trenutku manje realnim pravcima.

Ipak, ono u šta su svi uvereni, i kijevski i zapadni analitičar­i, jeste da će zauzimanje Donbasa i osiguravan­je pristupa Krimu ponovnim zauzimanje­m Hersona, ali i Zaporožja, sigurno biti na samom vrhu planova koje Moskva želi da ostvari po svaku cenu.

 ?? ??
 ?? ?? Očekuje se istovremen­i ruski napad sa tri strane - sa severa, istoka i juga
Očekuje se istovremen­i ruski napad sa tri strane - sa severa, istoka i juga
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia