Alo!

Nova lokacija za Zoo-vrt

STARI DIZELAŠI IDU NA RECIKLAŽU

- BIZPORTAL/ M. J.

Već godinama se govori o promeni lokacije beogradsko­g Zoološkog vrta, a izgleda da je ova ideja konačno došla do faze planiranja, jer je gradonačel­nik Beograda Aleksandar Šapić za danas zakazao konferenci­ju na kojoj će govoriti o tome. Po svemu sudeći, nova lokacija biće Ada Ciganlija. Podsetimo, Zoološki vrt u Beogradu otvoren je 12. jula 1936. godine ispod tvrđave, na Kalemegdan­u, pod pokrovitel­jstvom tadašnjeg gradonačel­nika Vlade Ilića. Nekoliko puta je proširivan, ali je posle devastacij­e u Drugom svetskom ratu sveden na oko sedam hektara.

Građani koji odluče da nabave novije vozilo, sa motorom evro 6, moći će da dobiju subvenciju od države, i to 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih kamiona koji ne prelaze 12 tona, i 2.900 evra za kupovinu autobusa. To je juče najavio ministar građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture Goran Vesić. Vesić je rekao da je taj program posebno značajan jer treba da dovede do smanjenja zagađenja vazduha. Realizacij­a će početi 2024. godine i program će trajati dve godine. - Država je izdvojila 102 miliona evra za zamenu starih vozila, odnosno za njihovu deregistra­ciju - kazao je ministar Vesić.

On je naveo da je u Srbiji oko 2,8 miliona registrova­nih vozila,

Podsetimo, Evropska unija je u poslednjim danima prošle godine postigla konačan dogovor o zakonu koji zabranjuje prodaju novih automobila na benzin i dizel od 2035. godine. Cilj zakona je borba protiv klimatskih promena i brži prelazak na električna vozila. To će onemogućit­i prodaju novih vozila na fosilna goriva u 27 zemalja. Prema ovim merama, novi automobili sa nultom emisijom štetnih gasova moraće da pojeftine, pa će na taj način biti dostupniji većem broju vozača.

što je za milion više nego pre samo 10 godina, kada ih bilo 1,8 miliona.

Inače, samo u poslednje dve godine u Srbiju je uvezeno skoro 200.000 dizel vozila, a njihova prosečna starost je oko 17 godina prema istraživan­ju Saobraćajn­og fakulteta. Toj statistici doprinosi i činjenica da je naša zemlja jedina u regionu u kojoj je uvoz automobila sa evro 3 motorima i

dalje dozvoljen, dok je u ostalim standard evro 5.

Kako bi se smanjila upotreba ovih neekološki­h automobila, Vlada Srbije je usvojila Program zaštite vazduha od 2022. do 2023 godine sa akcionim planom, u sklopu kojeg je predviđeno da se standard najpre podigne na normu evro 5, a ubrzo posle toga i na evro 6. Deo te strategije je dodela državnih subvencija za zamenu starih vozila, a planirano je da se u prvom ciklusu zameni oko 140.000 automobila. To znači da svi koji poseduju automobile sa motorima evro 1, 2, i 3 moraće da se odreknu svog starog ljubimca za potrebe reciklaže, a tako će ostvariti pravo za dobijanje subvencije za kupovinu automobila s normom evro 6.

- Sada definišemo pravilnike koji će biti objavljeni u narednom periodu, i od 1. januara 2024. godine građani će moći da se prijave i iskoriste ove subvencije - rekao je ministar Vesić.

MINISTAR VESIĆ

 ?? ?? Država je izdvojila 102 miliona evra za zamenu starih vozila, odnosno za njihovu deregistra­ciju
Država je izdvojila 102 miliona evra za zamenu starih vozila, odnosno za njihovu deregistra­ciju
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia