Alo!

PRAVILNO LEČENJE GRIPOZNE CICA-MACE

Po zakonu svaki ljubimac treba da ima svoj identifika­cioni broj i oznaku ČIPOVANJE SAVREMENA & BEZBOLNA METODA

- I. V.

U Srbiji svakodnevn­o nestane ili se izgubi na stotine kućnih ljubimaca. Neki od njih uspeju da se vrate kući, dok, nažalost, neki stradaju od točkova automobila ili drugih opasnosti. Čipovanje pasa i mačaka umnogome pomaže u situacijam­a kad se kućni ljubimac izgubi. Takođe, ukoliko se desi da se pas ili mačka izgube, osoba koja pronađe ljubimca na ulici bez nadzora može da ga odvede kod veterinara na očitavanje čipa, što omogućava da se kontaktira s vlasnikom.

NAJČEŠĆE ZABLUDE

Za lečenje mačke s gripom najbolje je da veterinar odredi terapiju. Mačke se ne hospitaliz­uju jer bi time uzrokovale infekciju ostalih životinja. Briga o njima preuzima se kod kuće. Osigurajte mački ugodno mesto i odgovaraju­ću hranu. Kutiju s peskom stavite blizu kreveta. Izbegavajt­e svaki izvor stresa poput prisustva decei drugih kućnih ljubimaca. Pažljivo očistite nos i oči mačke čistim pamučnim maramicama ili gazom, a možete pomoći vašoj mački da ima manje sluzi stavljanje­m tople vode u blizini kreveta ili joj ponuditi toplu hranu.

Neki vlasnici smatraju da će im biti narušena privatnost ako čipuju životinju, pa da će biti praćeni u stopu. Drugi pak smatraju da se jednom implementi­rani čip kreće kroz krvotok i potencijal­no stvara zdravstven­e tegobe životinji. U Srbiji je već 13 godina na snazi Pravilnik koji obavezuje sve vlasnike kućnih ljubimaca da ih čipuju najkasnije 90 dana od dana rođenja.

ŠTA JE MIKROČIP

Reč je o malom kompjuters­kom čipu, veličine zrna pirinča, smeštenom u posebnu vrstu stakla obloženog silikonom, što ga čini potpuno bezbednim za ljubimca. Veterinar ga implantira pomoću specijalno­g implantera ispod kože psa, u predelu leve strane vrata.

DA LI JE BOLNO ZA ŽIVOTINJU

Procedura traje kratko, nije praćena krvarenjim­a i obično ne dovodi do bilo kakve reakcije psa (slično redovnoj vakcinacij­i). Tokom implantaci­je čipa od strane veterinara, pas će osetiti mali ili gotovo nikakav bol.

KOLIKO TRAJE JEDAN ČIP

Čipovanje psa nije potrebno ponavljati. Postupak obeležavan­ja psa mikročipom se vrši jednokratn­o. Mikročipov­i traju najmanje 25 godina, što je dovoljno za celi životni vek ljubimca. Provera čipa se radi odmah nakon čipovanja, kako biste bili sigurni da implantira­ni čip funkcioniš­e.

 ?? ?? ›››
›››
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia