Alo!

SRBI SU GENOCIDNI

- Matanović Kejtlin i Rene mrze sve što je srpsko TENIS E. A.

je ministar Gajić.

Srpski velemajsto­r Aleksandar Matanović naveo je da je njega i Gligorića spojila ljubav prema 64 crna i bela kvadrata.

- Bili smo drugari, suparnici i protivnici na šahovskoj tabli, a prijatelji 64 godine. Zbližili su nas 64 crna i bela kvadrata, zbližili i odredili nam životne puteve. Kakav je Gligorić bio, možda najbolje govori kada je na šahovskoj olimpijadi Fišer ponudio remi, a on odgovorio „Ne“- rekao je Matanović.

Posle šaha, posvetio se muzici.

- Kada je početkom ovog veka doneo odluku da ne učestvuje

Gajić

na šahovskim takmičenji­ma, posvetio se muzici. U 80. godini savladao je klavir, note, kako se zvuci prenose na hartiju - naveo je slavni šahista.

Kako je poslednjih godina Novak Đoković svojim uspesima podigao ugled Srbije u svetu, tako je u prošlom veku to činio Svetozar Gligorić - zaključio je Matanović.

Ono što posebno raduje, u holu je bio veliki broj juniora koji predstavlj­aju budućnost srpskog šaha. Oni, kao i svi prisutni, mogli su da pogledaju izložbu, kao i dokumentar­ni film u čast legendarno­g Gligorića.

- Novak Đoković često je trn u oku pojedinaca bez obzira na sve uspehe i poteze vredne divljenja. Novinarku ESPN Kejtlin Tompson taj trn još više bode nakon najnovijeg trijumfa na AO.

U potkastu koji organizuje

„Reket magazin”, a koji su radile nekadašnja australijs­ka teniserka Rene Stabs i pomenuta Tompson, napravljen je osvrt na nedavno završen prvi grend slem sezone. Potkast je počeo uvodom Tompsonove kako u muškom delu turnira nemamo pobednika.

- Kako nemamo pobednika muškog singla? - pitala je Stabs drugaricu.

- Jednostavn­o ne priznajem meč koji se odigrao. Mislim da su se najveće stvari dogodile u ženskom turniru, ali ako ti hoćeš da pričaš o tome sada, neću da te sprečavam - odgovorila je Tompson i skrenula priču.

- Mislim da deo te srpske energije dolazi iz „mentalitet­a žrtve“, da misle da im je kultura pod napadom, da su okruženi neprijatel­jima, a to je odlična motivacija za Novaka Đokovića. On je viđen kao uljez u „velikoj trojci“u prvom delu karijere. Sad nema sumnje da nije. Ali taj mentalitet žrtve i njegov otac koji pozira sa navijačem u Putinovoj i proratnoj majici pa svi pričaju „kroz šta je sve Novak prošao u poslednje vreme“... Pa prošao je kroz to jer nije poštovao pravila.

Nije tu stala.

- Nisam gledala njegove mečeve jer su jednostran­i, zna se ishod.

Ali, pošto sam uradila nekoliko projekata, naročito dokumentar­ni film o srpskom genocidu nad Bošnjacima, ideja da je srpski mentalitet žrtve počeo da prožima narativ Đokovića je nešto što me uopšte ne zanima kao ljubitelja tenisa. Ljudi mogu da ga vole, da uživaju u njemu, ali to nije za mene. Nastavila je:

- Ne znam da li treba da osobu sa najviše grend slem titula smatramo za najboljeg tenisera svih vremena. Ali da li su najveći svih vremena po broju osvojenih trofeja u svim kategorija­ma? Možda je to Navratilov­a koja je to uradila sa velikom razlikom kada je to cenjeno više. Tako da za mene ta GOAT trka nije baš zabavna i ne želim da ga gledam u njoj.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia