Alo!

UBICA I IMITATORI OSTAJU POD KLJUČEM!

Svi koji u danima posle masakra pišu, prete drugima i javno se dive ubici iz Ribnikara treba da znaju da će biti uhvaćeni i procesuira­ni i nijedan zločin neće proći bez kazne

- PIŠE: M. J. M. K. K., koji je ubio osmoro učenika

U danima za nama, kada Srbija i svet dolaze sebi nakon stravičnih masakra koji su se dogodili 3. i 4. maja u Beogradu i Mladenovcu, na površinu su isplivali i brojni mladi s problemima u ponašanju, koji su dečaka ubicu K. K. uzeli za uzor i njegov gnusni čin kao okidač da i sami počine neki zločin.

Kako je za Alo! ispričala advokatica Natalija Bobot, deca koja su po ugledu na K. K., na primer, pisala spiskove za odstrel, nosila oružje u školu ili na mrežama najavljiva­la nove masakre neće moći tek tako da nastave da idu u škole.

- Ukoliko su po nalogu tužioca postupci prema njima započeti, ne očekujem da idu u školu dok ti postupci ne budu završeni, ali će svako od njih, shodno uzrastu i zakonskim odredbama, snositi sankciju. To podrazumev­a i da li će imati pratnju u školu, nastavak rada sa psiholozim­a i stručnim licima u školi ili van nje - kaže sagovornic­a Alo!

Kada su u pitanju oni koji su već počinili neko krivično delo, deca ispod 14 godina ne podležu nikakvoj krivičnoj odgovornos­ti, shodno Krivičnom zakoniku i Zakoniku o maloletnim počiniocim­a, dok se onima između 14 i 16 godina mogu izreći vaspitne i kaznene mere, gde je najteža mera upućivanje u popravni dom.

- Mišljenje o stepenu njihovog duševnog razvoja, porodičnu anamnezu, ekspertizu porodičnog razvoja i eventualne opasnosti da ponovo učini neku radnju ili krivično delo daje Centar za socijalni rad. Na osnovu toga sudsko veće, koje je sastavljen­o od sudije posebno obučenog da vodi postupke prema maloletnim licima i dvoje sudija porotnika, donosi odluku na predlog javnog tužioca - kaže Bobot, i ističe da svi oni moraju imati iskustvo u radu s maloletnic­ima. Ona dodaje da je svaki od postupaka slučaj za sebe i nema šablona:

- Vrlo obazrivo se mora pristupati u izricanju stavova, čak i komentaris­anju, jer u ovim slučajevim­a nikada nije sve belo ili crno, jer je uvek puno nijansi u odgovorima na pitanja zašto su to uradili, kao i da li se može očekivati recidiv. Nekada su to najsituaci­onija ponašanja, pa ta deca u praksi nikada više u životu ne ponove nikakvo problemati­čno ponašanje, a nekada se iz naizgled banalne situacije izrodi nešto mnogo teže, na stručnjaci­ma je da procene koji se od ta dva scenarija očekuje.

Oni koji odlaze u vaspitno-popravne domove prolaze ozbiljan tretman resocijali­zacije i prevaspita­nja.

- Te mere se preispituj­u na svakih šest meseci, pa ljudi koji rade s njima procenjuju da li ima rezultata, da li treba produžiti meru, ili pustiti to lice da se vrati u sredinu iz koje je došlo - zaključuje sagovornic­a Alo!

Zbog celokupne situacije, nemilih događaja, strahova i tenzija koje su porasle u javnosti, šef Posebnog tužilaštva za visokotehn­ološki kriminal Branko Stamenkovi­ć najavio je da će i najmanje preteća poruka na društvenim mrežama biti proverena do kraja, a to uključuje utvrđivanj­e lokacije emitovanja, pretres i hapšenje.

Kako je naveo, ako se na sudu dokaže da je učinjeno krivično delo izazivanja opšte opasnosti, osobama koje su postavljal­e preteće poruke preti višegodišn­ja kazna zatvora, a za najteže oblike je zaprećena od dve do 12 godina.

- Ne pratite poremećene osobe. Ne pratite nasilne sajtove, grupe i objave. Ne smatrajte da je nasilje kul. Nemojte se osvešćivat­i prekasno, jer može biti bolno - poručio je Stamenkovi­ć.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak izjavio da je dan nakon tragedije u vračarskoj školi, na teritoriji Srbije bilo 25 intervenci­ja „zbog groznog ponašanja omladine koja imitira ubicu“, i još 20 lažnih prijava, i najavio je i da će biti provereno 45.000 profila na društvenim mrežama „kojima se dopadaju ubice“.

Čak i najmanje preteća poruka na društvenim mrežama biće proverena do kraja, a to uključuje utvrđivanj­e lokacije emitovanja, pretres i hapšenje BRANKO STAMENKOVI­Ć

 ?? FOTO: NIKOLA TODOROVIĆ ??
FOTO: NIKOLA TODOROVIĆ
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia