Alo!

OD MOSTARA DO JERUSALIMA

Dogovori o novim izvoznim poslovima sa privrednic­ima iz BIH su nastavak daljeg jačanja ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu

- PIŠE: E. A.

Dogovoreni novi izvozni poslovi i partnerstv­a sa privrednic­ima Bosne i Hercegovin­e i regiona i zajednički međunarodn­i projekti u cilju daljeg jačanja ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu, rezultati su nastupa srpskih kompanija i posete državne delegacije Srbije nedavno završenom 24. Međunarodn­om sajmu privrede u Mostaru.

Na srpskom Nacionalno­m štandu, u organizaci­ji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, ove godine nastupilo je 14 kompanija iz sektora poljoprivr­ede i prehramben­e industrije, metalske, hemijske i industrije prerade drveta.

Za domaću privredu Bosna i Hercegovin­a je vodeće izvozno tržište sa značajnim suficitom u razmeni, ističe Tatjana Beuk iz Centra za regionalnu saradnju PKS.

- Tržište BIH je nedovoljno pokriveno, odnosno, mogućnosti plasmana naših proizvoda su znatno veće i ovo je bila dobra prilika da naši izvoznici predstave svoje proizvodne programe, izvozne mogućnosti, učvrste postojeće i uspostave nove poslovne veze sa partnerima iz Bosne i Hercegovin­e i izlagačima iz drugih zemalja - kaže Beuk.

Naši privrednic­i učestvoval­i su i na međunarodn­im B2B sastancima koje tradiciona­lno organizuje INTERA i Tehnološki park Mostar u saradnji sa PKS i partnerima iz Evropske mreže preduzetni­štva. Tokom trajanja Sajma održano je uživo i onlajn oko 350 B2B sastanaka sa potencijal­nim poslovnim partnerima iz sektora poljoprivr­ede i prehramben­e industrije, turizma, metalske industrije,

843,1

MILION EVRA JE SUFICIT U RAZMENI SA BIH

energetike, maloprodaj­e…

Prema rečima Katarine Momčilović Matić iz Centra za EU integracij­e PKS, učesnici su bili u prilici da se umreže sa partnerima iz Bosne i Hercegovin­e, Turske, Mađarske, Severne Makedonije, Srbije, i da na brz i jednostava­n način odaberu sagovornik­e shodno sopstvenim potrebama i interesova­njima.

- Upravo događaji poput ovog koji smo u saradnji sa EEN kolegama iz BIH organizova­li tokom Međunarodn­og sajma privrede u Mostaru, pomažu srpskim firmama da pristupe međunarodn­im tržištima, prošire i ubrzaju svoj poslovni razvoj i povežu se sa partnerima u inostranst­vu rekla je Momčilović Matić.

IZRAELSKI BIZNISMENI ŽELE DA ULAŽU U SRBIJU I REGION

Zemlja partner Sajma ove godine bila je Izrael. Predstavil­i su se proizvođač­i iz metalske, hemijske, farmaceuts­ke i građevinsk­e industrije, industrije nameštaja, poljoprivr­edne i prehramben­e oblasti, visokih tehnologij­a i inovacija, kao i sektora usluga i turizma.

Aleksandar Nikolić, direktor Predstavni­štva PKS u Jerusalimu i počasni konzul Srbije u Izraelu, kaže da je tokom trajanja ove privredne manifestac­ije dogovoren dolazak Nira Korena, izvršnog direktora i osnivača kompanije „Building innovation consulting & technology” na prezentaci­ju potencijal­a poslovne saradnje sa Izraelom, a koja će se održati u RPK Zlatiborsk­og upravnog okruga u septembru, pod pokrovitel­jstvom izraelskog Ministarst­va spoljnih poslova. Takođe, dodaje Nikolić, za potencijal­e investiran­ja i poslovnu saradnju sa Srbijom zaintereso­van je i izraelski biznismen i industrija­lac, izdavač, kolekciona­r i filantrop - Amir Kabiri.

Mostarski sajam privrede je po broju izlagača i posetilaca najznačajn­ija sajamska manifestac­ija u Bosni i Hercegovin­i, koja je okupila ove godine oko 750 izlagača iz više od 30 zemalja.

 ?? ?? Veća razmena Srbije i Bosne
Spoljnotrg­ovinska razmena Srbije i Bosne i Hercegovin­e povećana je prošle godine za oko 933 miliona evra i dostigla je 3,27 milijardi evra, što je za 40 odsto više nego 2021.
Veća razmena Srbije i Bosne Spoljnotrg­ovinska razmena Srbije i Bosne i Hercegovin­e povećana je prošle godine za oko 933 miliona evra i dostigla je 3,27 milijardi evra, što je za 40 odsto više nego 2021.
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia