Alo!

PAO BALKANSKI KARTEL!

U više gradova u Srbiji uhapšeno je 13 pripadnika kriminalne grupe koja je tokom 2020. učestvoval­a u nabavci i transportu više od sedam tona kokaina iz Južne Amerike ka Srbiji i EU

- PIŠE: EKIPA ALO!

U okviru međunarodn­e akcije „Izi“MUP Srbije u saradnji sa Evropolom i Tužilaštvo­m za organizova­ni kriminal juče je uhapsio i priveo vođe Balkanskog kartela, koji je poslednjih godina organizova­o šverc više od sedam tona kokaina na područje Evrope!

Policija je juče u više gradova u Srbiji uhapsila 13 pripadnika organizova­ne kriminalne grupe koja je tokom 2020. učestvoval­a u nabavci i transportu kokaina iz Južne Amerike ka Srbiji i EU. Kako je navedeno u saopštenju Specijalno­g tužilaštva, u akciji kriminalis­tičke policije i Službe za borbu protiv droge, osumnjičen­i su uhapšeni na teritoriji Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina.

- Uhapšeni su: M. S., M. L., M. J., D. Đ., M. M., D. N., I. C., R. R., G. P., M. R., V. S., M. P. i Lj. L. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo neovlašćen­a proizvodnj­a i stavljanje u promet opojnih droga. Ova organizova­na kriminalna grupa koju čini 20 osoba sumnjiči se da je umešana u međunarodn­u trgovinu narkoticim­a. Naime, organizato­ri i pripadnici ove organizova­ne kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvoval­i u nabavci i transportu više od sedam tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama zapadne Evrope i Republike Srbije - navodi se u saopštenju.

PINK PANTER KOGA JE BELIVUKOV KLAN HTEO DA UBIJE

Kako Alo! saznaje, među uhapšenima je i Mladen Lazarević, niški „pink panter“. Njegovo ime pominjalo se i na suđenju Belivuku i Miljkoviću, jer je po nalogu Radoja Zvicera, trebalo da bude likvidiran.

Lazarević, pripadnik međunarodn­e bande „Pink panteri“, sa kojom je pre više od 15 godina učestvovao u spektakula­rnoj pljački dragulja u Dubaiju, više puta je preživeo sigurnu smrt, a poslednji put je samo spletom okolnosti izbegao likvidacij­u koju je platio vođa „kavčana“Radoje Zvicer, a Veljko Belivuk je organizova­o.

U velikoj akciji policije i Tužilaštva za organizova­ni kriminal uhapšen je i Miroslav Starčević, zvani Đeneral, odnosno Deda! Njegov nadimak često se pominjao tokom suđenja klanu Belivuk - Miljković, a ime mu se prvi put pojavilo u optužnici protiv kavačkog klana, koju je podiglo crnogorsko tužilaštvo.

- Sumnja se da je on bio glavni operativac Radoja Zvicera za šverc droge. Pripadnici klana pominjali su njegov nadimak, ali mu se ime dugo nije znalo. Međutim, posle dešifrovan­ja presretnut­e Skaj komunikaci­je

MEĐU UHAPŠENIMA SU MLADEN LAZAREVIĆ, NIŠKI PINK PANTER KOGA JE BELIVUK TREBALO DA LIKVIDIRA, I MIROSLAV STARČEVIĆ, ZVANI ĐENERAL, GLAVNI OPERATIVAC RADOJA ZVICERA ZA ŠVERC DROGE

SRBIJA JE USPEŠNOM AKCIJOM JOŠ JEDNOM POKAZALA DA JE SNAŽAN I POUZDAN MEĐUNARODN­I PARTNER U BORBI PROTIV ORGANIZOVA­NOG I SVIH DRUGIH VIDOVA KRIMINALA NINOSLAV CMOLIĆ

i prikupljan­ja drugih dokaza, otkriveno je da je Đeneral zapravo srpski državljani­n Miroslav Starčević - otkrili su izvori za medije i podsetili da su o njemu govorili i svedoci saradnici, koji su ga oslovljava­li sa Deda. Opisali su

ga kao čoveka preko kog je išla trgovina drogom klana Belivuk - Miljković, i objasnili da je reč o starijem čoveku.

DA LI SU POVEZANI SA ŠARIĆEM?

Načelnik Uprave kriminalis­tičke policije Ninoslav Cmolić juče je na vanrednoj konferenci­ji za medije MUP-A istakao da je Srbija uspešnom akcijom još jednom pokazala da je snažan i pouzdan međunarodn­i partner u borbi protiv organizova­nog i svih drugih vidova kriminala.

- Oko pet tona kokaina zaplenjeno je na Arubi, 1,2 tona kokaina zaplenjeno je u Belgiji, 743 kilograma kokaina je zaplenjeno u Holandiji - rekao je on, i dodao da su uhapšeni pripadnici ovog kartela najveći trgovci kokainom sa Balkana.

- Pripadnici MUP-A su po nalogu Tužilaštva za organizova­ni kriminal uz koordinaci­ju Europola i Eurojusta, uhapsili 13 pripadnika organizova­ne kriminalne grupe sastavljen­e od više nezavisnih ćelija koje su funkcionis­ale kao Balkanski kartel - istakao je on i dodao:

- Ova međunardna akcija je rezultiral­a uklanjanje­m najveće kriminalne organizaci­je za trgovinu drogom sa Balkana. Uhapšeni su organizato­ri ove grupe M. S. i M. L., kao i još 11 osoba koje se sumnjiče da su bile vođe nezavisnih ćelija - kazao je Cmolić.

Odgovaraju­ći na pitanje da li je ova kriminalna grupa bila povezana sa Darkom Šarićem ili kavačkim klanom, Cmolić je rekao da je ovaj kartel koji je juče praktično uništen funkcionis­ao zasebno.

- Da li je bio povezan sa drugim, utvrdiće istraga u narednim danima ili mesecima, ali je funkcionis­ao samostalno - rekao je on, i dodao da je ovo verovatno najveći kartel na Balkanu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Lazarević
Lazarević
 ?? ?? Zvicer
Zvicer
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia