Alo!

OŠTETILI EPS ZA 7, 5 MILIONA DOLARA!

-

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu juče su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP- Srbije i Poreske policije Ministarst­va finansija Srbije uhapsili četiri lica osumnjičen­a za pranje novca i poreska krivična dela, u okviru proširene istrage koja se vodi protiv šest osumnjičen­ih da su zloupotreb­ama oštetili Javno preduzeće Elektropri­vreda Srbije (EPS). Naredbom o proširenju istrage obuhvaćeno je ukupno šest lica, četiri lica koja su juče lišena slobode i dva lica protiv kojih se već vodi istraga i koji se nalaze u pritvoru, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

To su Bojan Vladimir S., odgovorno lice stranog privrednog društva „Italiana Construcio­ni“S. P. A. ogranak u Beogradu i „Meta Balkan“Beograd, Nemanja T., direktor privrednog društva „Bauwasen“iz Lazarevca, koji se nalaze u pritvoru, kao i Velimir B., odgovorno lice privrednog društva „Profil Projekt“Beograd, Dragan R., odgovorno lice privrednog društva „Nib Part“Beograd, Nikola L., odgovorno lice privrednog društva „Sbos Constructi­on“Beograd, i Siniša K., vlasnik preduzetni­čke radnje za auto-prevoz iz Uba. Sumnja se da je Bojan Vladimir S. nakon izvršenih uplata novčanih iznosa od strane investitor­a JP EPS po osnovu ispostavlj­enih privremeni­h situacija u vezi s ugovorom za izgradnju industrijs­kog koloseka od 18. aprila 2017. godine, novac u iznosu od 317.203.601,78 dinara koristio tako što je ga je prebacivao privrednim društvima „Profil project“, „Nib Part“i „Sbos Constructi­on“kao i preduzetni­čkoj radnji u vlasništvu Siniše K., za navodnu kupovinu šina, elektroopr­eme i drugog materijala za izgradnju industrijs­kog koloseka, po lažnim fakturama.

Potom su, kako se sumnja, odgovorna lica pomenutih privrednih društava novac prebacival­a na račun PD „Bauwasen“iz Lazarevca, čije je odgovorno lice takođe sačinjaval­o lažne fakture i dokumentac­iju o ovoj nabavci, kao i o nabavci šina i drugog materijala od PD „Metal Balkan“Beograd. Nakon toga je Nemanja T. deo novca u iznosu od 92.853.739 dinara predao Bojanu Vladimiru S., dok je preostali deo novca je zadržao na računu PD „Bauwasen“iz Lazarevca. Takođe iz navedenih protivprav­nih radnji proizlazi i osnov sumnje da su osumnjičen­i izvršili i poresko krivično delo kojim je prouzrokov­ana šteta za budžet Srbije u iznosu od 76.445.260,00 dinara. Osumnjičen­ima se na teret stavljaju krivična dela pranje novca i poreska utaja iz Krivičnog zakonika, kao i neosnovano iskazivanj­e iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administra­ciji.

Osumnjičen­ima koji su juče lišeni slobode određeno je zadržavanj­e do 48 sati u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, nakon čega će biti donete odluke o daljem postupanju.

U ovom predmetu je krajem februara pokrenuta istraga protiv šest lica zbog sumnje da su zloupotreb­ama oštetili JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

 ?? ?? Osumnjičen­ima koji su juče lišeni slobode određeno je zadržavanj­e do 48 sati, u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu
Osumnjičen­ima koji su juče lišeni slobode određeno je zadržavanj­e do 48 sati, u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia