Alo!

SEDMAKINJA NASRNULA NOŽEM NA DRUGARICU Verterov efekat

Đaci su apsolutno sigurni i srećni u ovoj školi, tako da ja ne znam zašto bih se bavila neproveren­im informacij­ama, rekla je zamenica direktorke za Alo!

- PIŠE: M. J. M.

U danima nakon tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“i u selima kod Mladenovca krenule su da se nižu pretnje da će se počiniti slična krivična dela, ali i sami zločini. Policija Crne Gore, BIH, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije morala je da reaguje zbog napada, ugrožavanj­a sigurnosti i pretnji. U sredu je u Republici Srpskoj maloletnik u komentaru ispod video-objave o tragediji postavio komentar: „Banjaluko, očekuj masakr“. U OŠ „Sveti Sava” u Modriči maloletna učenica se „pohvalila“da je član Viber grupe čiji članovi traže slobodu za K.K. Jedan dečak ispalio je hitac u vazduh nakon što se posvađao sa čovekom kod Doboja. Muškarac Š. S. iz Banovića najavio je da će počiniti masakr kao onaj u Beogradu jer su ga napustili supruga i deca. Službenici policije Žabljak procesuira­li su u utorak maloletnu osobu koja je preko društvenih mreža izrazila podršku K. K.: „Respekt, razumem malog, isto sam hteo i ja da uradim, ali sva sreća nisam imao nikakav pristup oružju.“

U utorak je u OŠ „Radojica Perović“u Podgorici jedan od učenika na Viber grupu poslao fotografij­u pištolja i uputio pretnje učenicima. Kotorska policija je u sredu kontrolom 18-godišnjaka iz Risna u njegovom automobilu, na školskom parkingu, pronašla više noževa, bodeža i metalnih boksera.

U nizu incidenata koji su usledili nakon što je Srbijom i regionom odjeknula vest o K. K. i masakru koji je počinio u školi „Vladislav Ribnikar“u Beogradu, u Š. S. iz Banovića

U Bijelom Polju je 8. maja učenik (13) pretio đacima svog odeljenja nakon čega su oni poslati kući.

Na mejl Univerzite­ta Crne Gore stigla je preteća poruka u kojoj se navodi da ono što se desilo u Srbiji nije „ništa što sam ja spremio za elektroteh­nički fakultet“.

Učenik jedne osnovne škole u Skoplju je u školu došao sa sredu po podne se jedan desio u smederevsk­oj OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“. U problemati­čnoj situaciji je, kako saznajemo, učestvoval­o nekoliko đaka.

Sve je počelo kad je učenica sedmog razreda donela u školu nož kojim je pretila drugarici, a nakon toga kod nje je pronađen i spisak drugih učenika škole koje je, kako tvrdi izvor Alo!, planirala da povredi ili liši života.

O celom slučaju je obaveštena policija koja je na licu mesta saslušala aktere događaja.

Kao da ovo nije dovoljno teška i komplikova­na situacija, tvrdi izvor Alo!, direktorka OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“razrednim

Aleksandra Krstić sa Fakulteta političkih nauka objasnila je da je ovakav talas događaja koji prate masovno ubistvo iz Beograda bio moguć, sudeći po iskustvima iz Amerike i drugih zemalja u kojima su se ranije dešavali slični zločini.

- Utvrdili su da se na osnovu onoga što saznajemo iz medija o zločinu utiče na to da zločin bude ponovljen. Detalji koji se eksplicitn­o saopštavaj­u, bilo u medijima ili od institucij­a, vode ka poistoveći­vanju sa ubicom i podstiču nove zločine - objasnila je Krstićeva, i navela primer masovnog ubistva u Koloradu, nakon kojeg se desilo 400 novih ubistava inspirisan­ih tim prvim. Ovaj uticaj vesti poznat je kao Verterov efekat.

starešinam­a je naredila da se ova priča ne širi dalje i da se istina ne prenosi između nastavnika, đaka i roditelja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? plastičnim pištoljem, koji je uperio u školske drugove, ali ga je naposletku predao. U Srednjoj medicinsko­j školi na času je pravljena lista imena, nakon čega je među učenicima vladala strepnja, a četiri srednjoško­lke su objavile preteće sadržaje na društvenim mrežama.
U jednoj zagrebačko­j osnovnoj školi došlo je do incidenta kada je roditelj jednog učenika pretio je nastavnici da će se ponoviti „beogradski scenario“jer je učenik dobio ukor. Policija je obezbedila dve osnovne škole u Trbovlju u Sloveniji nakon što su dobile dva preteća mejla u četvrtak, za koje se veruje da su motivisani masovnom pucnjavom u školi „Vladislav Ribnikar“.
plastičnim pištoljem, koji je uperio u školske drugove, ali ga je naposletku predao. U Srednjoj medicinsko­j školi na času je pravljena lista imena, nakon čega je među učenicima vladala strepnja, a četiri srednjoško­lke su objavile preteće sadržaje na društvenim mrežama. U jednoj zagrebačko­j osnovnoj školi došlo je do incidenta kada je roditelj jednog učenika pretio je nastavnici da će se ponoviti „beogradski scenario“jer je učenik dobio ukor. Policija je obezbedila dve osnovne škole u Trbovlju u Sloveniji nakon što su dobile dva preteća mejla u četvrtak, za koje se veruje da su motivisani masovnom pucnjavom u školi „Vladislav Ribnikar“.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: PRINTSCREE­N ??
FOTOGRAFIJ­E: PRINTSCREE­N

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia