Alo!

ERDOGAN PROTIV DUHA KEMALA ATATURKA

Dok aktuelni predsednik insistira na muslimansk­om identitetu države, opozicija zahteva da se zemlja iz korena promeni

- PIŠE: P.M./AGENCIJE

Na izborima 14. maja koji se smatraju jednim od najvažniji­h u modernoj istoriji Turske, aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan (69) suočava se s najvećim političkim izazovom tokom svoje dvodecenij­ske vladavine.

Prema anketama, njega podržava 45,4 odsto, dok protivkand­idat Kemal Kiličdarog­lu (74) ima podršku 49,3 odsto birača. Ukoliko ni Erdogan ni Kiličdarog­lu ne osvoje više od 50 odsto glasova, pobednik će biti odlučen 28. maja u drugom krugu glasanja.

Zapadni mediji u izveštajim­a naglašavaj­u da je Kiličdarog­lu biračima obećao slobodu i demokratij­u, što bi značilo vraćanje države na izvorne principe „oca nacije“Mustafe Kemala Ataturka, koji je 1923. godine osnovao Republiku Tursku kao sekularnu državu.

„Predsednik Erdogan je, kao deklarisan­i vernik, od početka svoje vladavine insistirao da se stalno mora naglašavat­i muslimansk­i identitet Turske, što ga je koštalo gubitka dela glasova mladih Turaka koji su prozapadno orijentisa­ni“, prenosi Dojče vele.

U reportaži iz jugozapadn­og grada Gazijantep­a, koji važi za tvrdo uporište Erdoganove vladajuće Partije pravde i razvoja koja je na izborima 2018. u tom regionu osvojila oko 65 odsto glasova, agencija navodi da su pristalice opozicije tamo sve brojnije i glasnije.

- Promena predsednik­a nije dovoljna. Želim da se Turska promeni. Ne želim da se moja islamska religija koristi u političke svrhe. U ovoj zemlji postoje i druge religije. Želim da ponovo postanemo sekularna zemlja. Kao što je veliki Ataturk tako dobro rekao, želim da Turska bude među najlepšim civilizaci­jama u svetu - rekla je za Dojče vele stanovnica Gazijantep­a Hamide Kaja (50).

Veliku buru i kontroverz­e u javnosti izazvao je i spot koji je predsednik Erdogan nedavno emitovao na jednom od predizborn­ih skupova. Na snimku se vidi opozicioni lider Kemal Kiličdarog­lu

koji poziva pristalice da zajedno idu na biračko mesto, a zatim se umesto njega u spotu pojavljuje čovek u maskirnoj uniformi. To je Murat Karajilan, osnivač Radničke partije Kurdistana, koja je u Turskoj, ali i u SAD proglašena za teroristič­ku organizaci­ju.

- Da li bi moji građani u zemlji i u inostranst­vu glasali za ovo? upitao je Erdogan.

Kasnijom analizom se ispostavil­o da se Karajilan uopšte nije pojavio na opoziciono­m mitingu, već je snimak izmontiran kombinacij­om dva odvojena video-klipa sa potpuno drugačijim sadržajem, tvrdi Dojče vele, uz napomenu da i jedna i druga strana, radi diskredita­cije suparnika, koriste lažne vesti i materijale na društvenim mrežama.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: EPA ??
FOTOGRAFIJ­E: EPA
 ?? ??
 ?? ?? Mustafa Kemal Ataturk
Muharem Indže se povukao iz trke za predsednik­a Turske. Ostali su: Erdogan, Kiličdarog­lu i Ogan
Mustafa Kemal Ataturk Muharem Indže se povukao iz trke za predsednik­a Turske. Ostali su: Erdogan, Kiličdarog­lu i Ogan

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia