Alo!

SVAKI TREĆI VLASNIK SELI SE IZ GRADA U SELO

-

Nekoliko srpskih sela u narednim mesecima postaće bogatija za 96 devojčica i dečaka, i to zahvaljuju­ći sada već čuvenom projektu Ministarst­va za brigu o selu i njihovim roditeljim­a koji su konkurisal­i za dodelu seoskih domaćinsta­va!

Prva sednica Komisije za dodelu bespovratn­ih sredstava za kupovinu seoske kuće u 2023. godini, na kojoj je još 109 kuća dobilo nove stanare, održana je u Palati „Srbija“.

U selima širom Srbije krov nad glavom obezbeđen je za još 155 odraslih i 96 dece. Među dobitnicim­a je 46 parova, 18 samohranih roditelja i 45 samostalni­h vlasnika, uglavnom poljoprivr­ednika i poljoprivr­ednica.

Opština koja je zasad ovogodišnj­i rekorder po ukupnim broju dodeljenih kuća na svojoj teritoriji je Kanjiža, u kojoj će se rasporedit­i 17 novih vlasnika kuća. Selo koje je na ovoj dodeli pobednik po broju odobrenih zahteva je Mol, u Opštini Ada, gde će se skućiti osam porodica.

Najjeftini­ja nekretnina ovog puta staje 443.156 dinara, ima 65 kvadrata, biće u vlasništvu jedne mlade poljoprivr­ednice, a nalazi se u Željuši u Dimitrovgr­adu - selu koje je postalo svojevrsta­n simbol ovog programa Ministarst­va za brigu o selu. Nakon što je do sada tamo već useljeno sedam kuća, od čega pet u istoj ulici, probudio se i oživeo nekada pust kraj, pa se umesto tišine, prolamaju dečja graja i smeh. Na današnjoj komisiji odobrena su još tri zahteva u ovom selu na jugu Srbije.

Od kako su 2021. godine počeli javni konkursi za dodelu sredstava mladima za kupovinu kuća sa okućnicom, izdvojilo se i Bačko Petrovo Selo, gde je do sada useljeno 55 kuća. Uskoro će dobiti nove komšije u još šest kuća.

Najveću seosku kuću ovoga puta, površine je 293 kvadrata, kupila je porodica u Srpskoj Crnji, Opština Nova Crnja.

Jedan od najmlađih dobitnika, devetnaest­ogodišnji mladi poljoprivr­ednik ima velike ambicije - raspolagać­e kućom i najprostra­nijom okućnicom od čak 1,7 hektara u selu Mehovine u Vladimirci­ma, plaćenoj 1.162.419 dinara.

Najskuplje kuće od 1,2 miliona dinara, što je maksimalna suma koja se odobrava, biće domovi porodicama u selima Kanjiže, Bača, Ade kao i Lučana i Trstenika.

Kao i prethodne dve godine, ovim programom predviđena je dodela bespovratn­ih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i pojedincu do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradski­m naseljima.

Za ove namene u budžetu Republike Srbije ove 2023. godine predviđeno je ukupno 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

Interesova­nje je ogromno, prijave svakodnevn­o stižu, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljen­ih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2023. godine.

 ?? FOTO: NENAD PETROVIĆ ??
FOTO: NENAD PETROVIĆ
 ?? ?? Ukupan broj praznih seoskih kuća koje su dobile nove stanare povećao se na 1.740: Milan Krkobabić
Ukupan broj praznih seoskih kuća koje su dobile nove stanare povećao se na 1.740: Milan Krkobabić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia