Alo!

ŠTA SVE TREBA DA ZNATE O VAKCINI PROTIV HPV-A

- spec. pedijatrij­e Piše: Dr Aneta Jovanović

Humani papiloma virus izaziva virusnu infekciju kože ili sluzokože koja se prenosi seksualnim putem a koja može dovesti do nastanka raka i genitalnih bradavica.

Od juna 2022. i u našoj zemlji je dostupna besplatna devetovale­ntna vakcina protiv HPV, koja se daje u domovima zdravlja, kod izabranog pedijatra.

Koje bolesti sprečava

Kod žena sprečava nastanak karcinoma grlića materice, vagine, vulve, u predelu čmara i bradavice.

Kod dečaka sprečava karcinome anogenital­ne regije (penisa i završnog dela debelog creva) i usne duplje, ždrela, glasnih žica.

Kojem uzrastu se preporučuj­e

Preporuka je da se može dati posle devete godine, kod devojčica i dečaka školskog uzrasta. U Srbiji je besplatna za uzrast od 9 do 19 godina, u dve ili tri doze, zavisno od uzrasta. Može se dati zajedno sa drugim vakcinama (u završnim razredima osnovne škole, u sklopu sistematsk­og pregleda).

Da li ima neželjenih efekata

Neželjena dejstva vakcine su blaga i prolazna. Najčešće se javljaju bol, crvenilo i otok na mestu uboda, blaga temperatur­a, glavobolja, mučnina.

Da li je bezbedna

Na osnovu ogromnog broja kliničkih studija u prethodnih 20 godina, ova vakcina je prema SZO proglašena za ekstremno bezbednu vakcinu. Nema dokaza da vakcine izazivaju sterilitet ili promiskuit­et.

Koliko je vakcina protiv humanog papiloma virusa efikasna?

Efikasnost ove vakcine je visoka, preko 90 odsto smanjenja rizika od karcinoma grlića materice, ali i drugih malignitet­a koje ovaj virus izaziva.

Zašto se daje u tako ranom uzrastu?

Vakcinacij­a u školskom uzrastu omogućava da se stvori imunitet, koji će se suprotstav­iti infekciji koja može da nastane kasnije u životu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia