Alo!

OD VELIČANJA DO NABIJANJA NA KOLAC!

Roditelji moraju da isprate šta im deca rade na popularnoj društvenoj mreži, jer ono što se tamo dešava je zlo i naopako

- PIŠE: Z. ZARIĆ

Najgori zločin u istoriji Srbije kao da je našao načina da i dalje živi, i to na mreži Tiktok, gde se danas nalazi gotova sva srpska mladež!

Ni dve nedelje od masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“nije prošlo, a na Tiktoku postoji više stotina fan-profila s njegovim imenom i prezimenom. Veliča se to što je uradio, nalaze se opravdanja, a devojčice iz Srbije, ali možda i u većoj meri iz inostranst­va, izjavljuju komentare simpatije, jer zaboga „mali je sladak, može mu se oprostiti“. Pojedine devojčice lajkuju fotografij­e K. prave i lažne, jer pojedine on „neodoljivo podseća“na nekog glumca, i uz opis da je „baš sladak“, pišu: „Kosta, oženi me!, „Opsednuta sam tobom, želim da budem tvoja“...

Ovim užasnim i zabrinjava­jućim komentarim­a kontriraju osvetnički, oni koji bi ga se jedva dočepali, pa ga „nabijali na kolac“. Stariji dečaci obećavaju da će se „ukoliko monstruma ne osude“sami pobrinuti za njega i za njegovu porodicu. I jedni i drugi se mere stotinama objava, hiljadama komentara i milionskim pregledima, a svima je zajedničko da su apsolutno dostupni za gledanje svakom tinejdžeru iz Srbije koji je na Tiktoku. A koliko ih nije?!

Prema rečima psihologa iz Centra za nestalu i zlostavlja­nu decu Ružice Radović, kroz istoriju smo imali slučajeve u kojima su se favorizova­li antijunaci.

- S jedne strane imamo senzaciona­lističko izveštavan­je o nezapamćen­om zločinu i normalnu znatiželju kod dece da im neko odgovori na pitanja šta je bilo u glavi dečaka K. K. kad je uradio to što je uradio, a s druge strane manjak informacij­a od onih koji bi to mogli da kažu. Kao neko ko zastupa interese dece, moram da ukažem da to što se objavljuje na Tiktoku nije dobro ni za jedno dete, uključujuć­i i dečaka K. K., ali ponavlja da se sve svodi na razgovore sa decom. Roditelji i nastavnici moraju da razgovaraj­u s decom, da ih pitaju kako se osećaju, da im objasne kako da reaguju na emocije, pa i na ove negativne kakve su pokušaji tumačenja da je ovo osveta K. K. zbog maltretira­nja i vršnjačkog nasilja - rekla je Radovićeva.

Prema njenim rečima, odrasli su zaduženi za bezbednost dece. - Na nama je da deci stvorimo bezbedno okruženje, kako kod kuće i u školi tako i na internetu - istakla je naša sagovornic­a. S njom je saglasna i Irena Đokić iz Centra za bezbednost, istragu i odbranu DBA.

- Iako je Tiktok prvobitno nastao kao zabavna aplikacija, sada već sa sigurnošću možemo da kažemo da postoji mnogo opasnosti i izazova koji se pojavljuju na ovoj platformi. Stvari su izmakle kontroli, pa korisnici mogu dovesti kako sebe tako i okolinu u opasnost - istakla je naša sagovornic­a, a to što se na društvenim mrežama veliča delo dečaka ubice K. K. objašnjava time što naša deca pokušavaju da odglume šta rade neki drugi ljudi, da se poistoveću­ju s njima, da su spremni da idu mnogo daleko zbog lajkova, pregleda i pratilaca, a da uopšte nisu svesna posledica.

To što su neki nalazili opravdanje za K. K. jer bio maltretira­n, prema njenim rečima, nije način da se vršnjačko nasilje ili bilo koji vid nasilja rešava. - Poremećene moralne vrednosti dovele

Roditelji i nastavnici moraju da razgovaraj­u s decom, da ih pitaju kako se osećaju, da im objasne kako da reaguju na emocije

su nas do toga da ćete danas dobiti više lajkova i pratilaca ukoliko uradite nešto loše ili nemoralno. Pojedine društvene mreže i aplikacije blokiraju određeni sadržaj, a ima i onih koji ništa ne blokiraju, tako da praktično svu odgovornos­t snosimo mi kao korisnici ili roditelji ukoliko nam deca koriste društvene mreže - navela je Đokićeva.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia