Alo!

TANASKOVIĆ: ISPUNJENI SU SVI ZAHTEVI POLJOPRIVR­EDNIKA

- Predsednik­om: Goran Vasić i Milija Palamarevi­ć

Ministarka poljoprivr­ede Jelena Tanasković izjavila je juče da su ispunjeni svi zahtevi poljoprivr­ednika osim da davanje po hektaru bude 300 evra pošto je to, kako je rekla, zakonski neizvodlji­vo.

Tanasković­eva je istakla da je o tom zahtevu poljoprivr­ednika spremna da razgovara tek kada bude budžet za narednu godinu.

Ministarka je rekla za RTS da su i poljoprivr­ednici koji još uvek protestuju bili na sastancima u Ministarst­vu i Vladi, ali da su javno odbili sastanak kod predsednik­a Aleksandra Vučića i sami odabrali da idu na proteste. Podsetila je da su u četvrtak razgovaral­i sa osam poljoprivr­ednika na sastanku kod predsednik­a Vučića. - Oni su izneli problem koji trenutno jeste realan u Srbiji, a to je problem viška mleka koje stoji. U celom lancu ima viška, od primarnog proizvođač­a kojem se otkazuje ugovor ili mu se spušta cena, preko prerađivač­a koji ima pune zalihe, do trgovinski­h lanaca koji treba sada da sprovedu neke akcije i odreknu se dela marže da bi mleko moglo da se proda - navela je ministarka. Naglasila je da su su sada prelevmani povećani na 300 dinara i smatra da će to definitivn­o zaustaviti uvoz da bi se koristilo mleko sa domaćeg tržišta.

- Sledeća stvar koja je tražena i ispunjena jeste da se zbog teške situacije stočarima pomogne direktnim davanjima. Već je bilo povećano 30.000 dinara davanje po grlu u 2023. godini, sada je i tih 30.000 povećano na 40.000. To će se isplaćivat­i odmah rekla je Tanasković­eva.

Istakla je da država ima novca, da javni poziv traje do 23. maja, ali da će siguno biti produžen za još neki dan da bi se svi prijavili.

- Pratimo situaciju i ako javni poziv bude završen početkom juna, u julu će već sredstva biti isplaćena - najavila je Tanasković­eva.

JELENA TANASKOVIĆ

Razgovaral­i s

 ?? ?? Sada su prelevmani povećani na 300 dinara, i to će definitivn­o zaustaviti uvoz kako bi se koristilo mleko sa domaćeg tržišta
Sada su prelevmani povećani na 300 dinara, i to će definitivn­o zaustaviti uvoz kako bi se koristilo mleko sa domaćeg tržišta
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia