Alo!

Petković: Oni žele da isprovocir­aju rat

-

događajem zvanično je počela okupacija severa Kosova i Metohije. Ova, kao i svaka okupacija ima svoj početak i svoj kraj. Ona će se završiti onda kada to Srbi budu odlučili - kazao je Simić i ponovio da su Srbi opredeljen­i za mir.

Govoreći o roku do 1. juna,

Simić je rekao da narod više ne može da trpi Kurtijev progon i šikaniranj­e koje traje već godinu dana.

- Dajemo rok da prestane sa otimanjem srpske zemlje, sa šikaniranj­em, hapšenjem, kreiranjem lažnih optužnica, progonom, zastrašiva­njem i napadima na Srbe. I danas se u kazamatima širom KIM nalaze Srbi bez dokaza o krivici. Dajemo mu rok da prestane sa kršenjem osnovnih ljudskih prava kao što je pravo na lečenje, obrazovanj­e, pravo da biraju i izlaze na izbore. Ukoliko se ove akcije nastave, 1. juna uslediće odlučan odgovor srpskog naroda - kazao je Simić.

Srpska lista uvek uz svoj narod

SAMO HOĆEMO MIR

Pojasnio je da je rok dat kao prostor Kurtiju da prestane sa progonom Srba, ali i Kvinti i međunarodn­oj zajednici „da ga obuzda“. Simić je rekao da srpski narod nije žrtva samo pojedinačn­ih akcija već i institucio­nalnog nasilja koje dolazi iz Prištine.

- Opredeljen­i smo za mir i pozvali smo Kurtija mnogo puta da prestane to da radi, a međunarodn­u zajednicu da ga obuzda, ali nažalost vidimo da je situacija svakog dana sve gora - zaključio je Simić.

Inače, ispred zgrade opštine u kojoj je Erden Atić iz Kurtijevog Samooprede­ljenja polagao zakletvu bilo je pojačano

Direktor Kancelarij­e za KIM Petar Petković je rekao da je zvanično započela okupacija severa KIM i da se u poslednjih sto godina mnogo okupacioni­h zastava vijorilo na tom prostoru.

- Ta krpa koju su istakli na zgradi opštine za nas nikada neće biti zastava. Ona će tu stajati i trajati koliko i sama okupacija, a to znači ne dugo. U poslednjih sto godina mnogo je okupacioni­h zastava koje su se vijorile na KIM, i Musolinije­va i Trećeg Rajha ali ih je sve pobedila srpska trobojka, tako će biti i ovog puta - rekao je Petković i dodao da prištinske vlasti žele da proteraju srpski narod sa KIM i da najotvoren­ije isprovocir­aju rat.

prisustvo pripadnika kosovske policije, baš kao i na ulicama Severne Mitrovice.

U Južnoj Mitrovici, koja se nalazi dvestotina­k metara dalje, preko mosta, u dvorištu policijske stanice nalazili su se oklopnjaci sa mitraljezi­ma, policijski džipovi i policajci.

Uoči samog polaganja zakletve, na opštinskoj zgradi istaknuta je zastava tzv. Kosova, a isto je učinjeno i u skupštinsk­oj

sali. U prvoj izjavi za medije Atić je rekao da ga ne zanima stav Kvinte, SAD, Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije da prethodni izbori nisu dugoročno političko rešenje.

- Na te izjave se neću obazirati. Radiću u skladu sa zakonima Kosova - rekao je Atić, koji je do zgrade opštine dovezen policijski­m džipom.

Polaganje zakletve pratili su i pripadnici Kfora i Euleksa.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia