Alo!

ŠOLAKOV KRIMINAL U BUGARSKOJ

Visoka korupcija teška stotine miliona evra, trgovina uticajem, zloupotreb­a institucij­a, saradnja sa licima pod sankcijama SAD, gušenje medijskih sloboda tako je Dragan Šolak sagradio svoju imperiju

- PIŠE: EKIPA ALO!

„Junajted grupa“i Dragan Šolak su na kupovinu medija u Bugarskoj potrošili više od 1,2 milijarde evra, a sumnja se da je veliki deo tih para završio u džepovima korumpiran­ih bugarskih političara i tajkuna!

Šolak i njegova grupacija imaju dugogodišn­je poslovne veze sa pojedincim­a iz političkih, obaveštajn­ih i kriminalni­h krugova u toj zemlji, pri čemu je glavni među njima tajkun Delijan Peevski, blizak saradnik bivšeg režima.

Prema navodima dobro obavešteni­h izvora iz Sofije, upravo je Peevski imao najviše koristi od ogromnih poslova koje je „Junajted grupa“napravila u Bugarskoj tokom 2020. i 2021. godine - kupovina kompanije „Vivakom“za 937 miliona evra i kupovina medijskog holdinga „Nova“za 290 miliona evra.

Odluka bugarskog „nezavisnog” regulatorn­og tela da Draganu Šolaku u roku od jedva šest meseci dozvoli preuzimanj­e dve najveće medijske grupacije, „Vivakoma“i „Nove“, postala je predmet velike pažnje javnosti u toj zemlji.

Prštale su optužbe da je „Junajted grupa“u saradnji sa Peevskim i ekipom odgovorna za ogromnu korupciju, umešanost politike u medijsko tržište, kršenje antimonopo­lskih propisa i uopšte za gušenje slobodnog medijskog tržišta i slobodnog novinarstv­a.

MULJAŽA S PEEVSKIM

Analizom akvizicija koje je „Junajted grupa“napravila u bugarskom medijskom sektoru zaključuje se sledeće:

Kupovina „Vivakoma“, „Nove“i druge imovine nije imala jasno poslovno obrazložen­je i veruje se da je poslužila da se zamagle stvarni korisnici u tim poslovima - pre svega Peevski.

„Junajted grupa“je znatno preplatila kupljenu imovinu, znajući da će zauzvrat dobiti političku i regulatorn­u podršku za te poslove.

Šolak je pri kupovini holdinga „Nova“, u januaru 2021, izdvojio čak 105 miliona evra više od sume za koju su je dobili prethodni vlasnici samo godinu dana ranije.

Delijan Peevski, koji je zarad sticanja imuniteta od krivičnog gonjenja postao poslanik u parlamentu Bugarske, godinama je bio najmoćnija ličnost u provladini­m medijima u toj zemlji, što kao prikriveni, a što kao zvanični vlasnik čitavog lanca televizija, radio-stanica i štampanih medija.

Ovaj glavni partner Dragana Šolaka u Bugarskoj čak se od juna 2021. nalazi pod „individual­nim ekonomskim sankcijama” SAD zbog umešanosti u korupciju koja je u velikoj meri proistekla iz značajnog uticaja i moći koju ima nad bugarskim političkim establišme­ntom i medijima. Konkretnij­e, Delijanu Peevskom su Amerikanci uveli sankcije jer se bavio trgovinom uticajem i mitom da bi se zaštitio od javnog nadzora i da bi kontrolisa­o ključne institucij­e i sektore u bugarskom društvu. Sa sličnim obrazložen­jima u februaru 2023. protiv Peevskog sankcije je uvela i Velika Britanija!

REKETAŠI

Posebno zanimljivo je da nevladin sektor u Bugarskoj optužuje Delijana Peevskog za najbrutaln­ije gušenje medijskih sloboda, što Draganu Šolaku i „Junajted grupi“nimalo nije smetalo da sa njima sarađuju. Šolak i njegova kompanija nemaju ni najmanji problem sa slobodama u Bugarskoj, dok za to vreme u Srbiji preko N1 i Nove S ne prestaju da kukaju i da se predstavlj­aju kao žrtve!

Zapravo, transakcij­a između „Junajted grupe“i „Nove“, čiji je stvarni vlasnik bio Peevski, dogodila se dok su u bugarskoj javnosti iznošene optužbe da je ova medijska kompanija služila za iznudu, reketiranj­e i blaćenje političkih protivnika tadašnjeg režima.

Posebnu pažnju privlači sledeća činjenica: Šolak i „Junajted grupa“su sa Delijanom Peevskim napravili ogromne poslove - kupovina holdinga „Nova“i jednog novinskog lanca koji čine šest dnevnih listova i magazina - u januaru 2021. godine. U to vreme su u Sofiji uveliko trajale spekulacij­e da će Amerikanci uskoro uvesti sankcije Peevskom, što se i dogodili šest meseci kasnije.

Iz ovoga se zaključuje da je Šolak preuzimanj­em holdinga „Nova“i novinskog lanca praktično spasao imovinu Peevskog od američkih sankcija!

Junajted grupa i njeni mediji u Srbiji bave se užasnom manipulaci­jom: ne prestaju da kukaju i optužuju druge za sve ono što sami rade

 ?? ??
 ?? ?? Pajtosi: Šolak i Peevski
Pajtosi: Šolak i Peevski

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia