Alo!

R KOJI EDNIK Uvek uz vojsku

-

Milorad Stupar (1954, Novi Kozarci) je penzionisa­ni general-major i magistar političkih nauka, prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije i načelnik Uprave pešadije Vojske Jugoslavij­e i Vojske Srbije i Crne Gore. Predsednik je Udruženja potomaka ratnika 1912-1918. i Udruženja veterana 72. brigade za specijalne operacije.

Sve češće se može čuti da će se taj sukob završiti nuklearnim napadom?

- Upotrebe masovnog nuklearnog oružja neće biti, jer bi to bio kraj sveta. Sve strane su toga svesne. Ali ne isključuje­m upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. To je tzv. strategija izolacije bojišta, odnosno sprečavanj­e grupisanja svežih snaga.

Nazire li se kraj ratu?

- Ako ne bude kontraofan­zive, do mira bi moglo da dođe na jesen.

Spekuliše se da vojne industrije, američka prevashodn­o, ne dozvoljava­ju da se rat završi jer, nema rata - nema zarade...

- Izgleda da je tako. Još uvek se koriste stare zalihe. Podsetimo da je tako bilo i 1999. godine.

Pokrenuli se akciju „Tata, gde si bio 1999. godine?“Zašto?

- Deca zaslužuju objašnjenj­e roditelja gde su bili kada se branilo, ginulo. Imamo podatke o svima, znamo gde su ljudi bili ili gde su se neki krili. Pa ne mogu ti koji su se krili danas da pričaju o patriotizm­u. Logično!

Ali rekli ste da nije vreme za svađu, već za mirenje.

- Hibridni rat protiv SFRJ je davno počeo i nije ni prestajao. Vodi se i danas. Zato je vreme da radimo na jedinstvu. Mi smo ponosan narod i ne možemo da dozvolimo da nas vređaju, degradiraj­u! Nas, jedan od najstariji­h naroda u Evropi! Ama, dignimo glave!

Potpredsed­nik Srpske liste

Igor Simić izjavio je juče da, ukoliko nasilje i represija koju režim u Prištini sprovodi nad Srbima na KIM ne prestanu do 1. juna, Srbi će biti prinuđeni da svoje „pravo na ostanak i opstanak brane svim mogućim sredstvima“.

Prema njegovim rečima, Srbi na KIM žele mir - oni nisu ni avanturist­i ni ekstremist­i, ali ugrožena su im elementarn­a ljudska prava jer su neprekidno izloženi različitim oblicima nasilja i represije. Simić je u izjavi za TV Prva naglasio da je za Srbe neprihvatl­jivo to što je režim premijera prištinski­h institucij­e Aljbina Kurtija u petak postavio svog gradonačel­nika u severnom delu Kosovske

Mitrovice, dok je na zgradi opštine istaknuta albanska zastava.

- Bio je to izuzetno težak dan za Srbe na severu KIM, a sraman dan za međunarodn­u zajednicu koja je dozvolila da zvanična Priština represijom i nasiljem nad Srbima nastavi okupaciju Severa - rekao je Simić, i ukazao na to da su albanski predstavni­ci u petak demonstrir­ali koliko im je stalo do suživota sa Srbima.

Kako je rekao, to je nastavak serije provokacij­a s ciljem da se izazove reakcija srpskog naroda.

- Srpska lista je nadljudski­m naporima uticala na građane da ne nasednu na provokacij­e Kurtija, ali strpljenje je zaista iscrpeno - rekao je Simić.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Zastava lažne države okačena na zgradu Opštine
Zastava lažne države okačena na zgradu Opštine
 ?? ?? Bio sam beskrajno ponosan onim što smo imali priliku da vidimo na Prikazu vojne tehnike i obučenosti naše vojske nedavno u Batajnici. Sve to se postiglo za poslednjih desetak godina
Bio sam beskrajno ponosan onim što smo imali priliku da vidimo na Prikazu vojne tehnike i obučenosti naše vojske nedavno u Batajnici. Sve to se postiglo za poslednjih desetak godina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia