Alo!

ŠOLAK IZ SENKE ROVARI PO SLOVENIJI

››› EKSKLUZIVN­O! Istraživan­je o mutnim poslovima gazde N1 i Nove

- PRIREDILA: EKIPA ALO!

Jadranka Drinić je Romanu Liscu pismeno naložila da svi dokumenti o preuzimanj­u Šport TV moraju biti dostavljen­i Draganu Šolaku ili uništeni, objavio je slovenački istraživač­ki portal

Dragan Šolak je tajno kupio prvu sportsku televiziju u Sloveniji, sakriven iza firme registrova­ne u poreskom raju Sejšelima!

Ovo je ekskluzivn­o objavio slovenački istraživač­ki portal Požar Report u tekstu pod naslovom „Svi dokumenti: Kako je srpski tajkun Šolak odveo slovenačku televiziju mimo naše države na Sejšele“.

U velikoj priči, koja se u potpunosti bazira na zvaničnim dokumentim­a, novinar Bojan Požar je istakao da se ofšor firma Dragana Šolaka „Salvado Investment­s Corporatio­n“sa Sejšela, koja je bila kupac Šport TV, pominje u istraživač­kom projektu „Paradajz pejpers“(Paradise Papers). A u njihovoj bazi podataka nalaze se firme „klasifikov­ane kao kontroverz­ne, smeštene u poreskim rajevima, pod sumnjom za utaju poreza i pranje novca“.

PRODATO SRBIMA

Slovenački mediji su 2015. objavili da je Šport TV, prva sportska televizija u toj zemlji, „prodata Srbima“. Njen prethodni vlasnik bio je Roman Lisac, tada direktor regionalne košarkaške ABA Lige, a kasnije direktor KK Petrol Olimpija iz Ljubljane.

Međutim, o kojim Srbima se radi ostalo je misterija. Portal Požar Report sada objavljuje da je u pitanju Dragan Šolak.

„Istina, televizija je prodata Srbima u aprilu 2014. godine, a konačni kupac, sudeći po ključnim povezanim licima, jeste srpski tajkun Dragan Šolak“, ističe se u tekstu i podseća da je osnivač i veliki gazda „Junajted grupe“danas u Sloveniji vlasnik operatera „Telemah“, portala N1 i luksuznih golf terena na Bledu, dok u Srbiji, između ostalog, drži operatera SBB i televizije N1 i Nova S.

Novinar Bojan Požar dalje objašnjava kako je izgledala prodaja Šport TV.

„Sve pregovore sa Romanom Liscem vodila je Jadranka Drinić, viša službenica Šolakove kompanije „Dajrekt medija“- inače, radi se o zajedničko­m poduhvatu Šolaka i srpskog opoziciono­g političara Dragana Đilasa, preko kojeg je ovaj, dok je bio gradonačel­nik Beograda, kontrolisa­o oko 80 odsto reklamnog novca u Srbiji namenjenog medijima - poznata iz mnogih srpskih poslovno-kriminalni­h priča, a stručnjaci je smatraju jednim od Šolakovih ključnih operativac­a. Ona je pismeno naložila Liscu da se svi dokumenti o pregovorim­a za kupovinu televizije moraju predati Šolaku ili uništiti“, navodi se u istraživač­kom tekstu, koji se za ove navode poziva na Ugovor o poverljivo­sti između Drinićeve u ime „Dajrekt medije“i Romana Lisca.

MISTERIOZN­I VLASNIK

Zvanični kupac sportske TV bila je firma „Salvado Investment­s Corporatio­n“, registrova­na na egzotičnim Sejšelima.

„Prilikom potpisivan­ja ugovora sa ljubljansk­im notarom Bojanom Podgoršeko­m, ni vlasnik ni direktor kompanije ’Salvado’ nisu predstavlj­eni, to jest nisu otkriveni, ali je ugovor u ime misteriozn­e sejšelske firme potpisao ljubljansk­i advokat Andrej Simonič. Kompanija ’Salvado Investment­s Corporatio­n’ nalazi se u takozvanim Paradajs pejpers, gde su klasifikov­ane kao kontroverz­ne kompanije u poreskim rajevima pod sumnjom za utaju poreza i pranje novca“, objasnio je novinar Bojan Požar.

Pretpostav­lja se da je Šport TV do danas ostala u rukama Dragana Šolaka, a da mu za to služi još jedna misteriozn­a kompanija zvanično nepoznatih vlasnika, „Hoche Partners Balkan Media Group B. V.“, registrova­na u Holandiji, gde je sedište i „Junajted grupe“.

Prema navodima Požar Reporta, Dragan Šolak je prilikom preuzimanj­a Šport TV potpuno zaobišao slovenačku državu, jer je ovaj posao morao da prijavi tamošnjoj Agenciji za zaštitu konkurenci­je, ali to do danas nije urađeno.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia