Alo!

RUSKE SNAGE OSLOBODILE BAHMUT

››› KRAJ AGONIJE Šef Vagnera objavio kraj najkrvavij­e bitke u Ukrajini

- PIŠE : P.M./AGENCIJE

Prigožin ispred ruševina trijumfaln­o razvio rusku zastavu. Zvanični Kijev ne priznaje poraz. KLANICA TRAJALA 224 DANA

Osnivač Grupe „Vagner“Jevgenij Prigožin saopštio je juče da je Bahmut (Artjomovsk) konačno oslobođen i da se glavni epicentar borbi na frontu sada nalazi pod kontrolom ruskih snaga.

Kako prenosi TV Raša tudej, grad je u potpunosti zauzet 20. maja u 12 časova po lokalnom vremenu (11 časova po srednjoevr­opskom).

- Operacija zauzimanja Bahmuta trajala je 224 dana. Bahmutska „klanica“počela je 8. oktobra 2022. godine. Čitava 224 dana ruski momci su se borili za grad. Privatna vojna kompanija „Vagner“dobrovoljn­o je stupila u ovaj rat i počela je s oslobađanj­em teritorija u cilju zaštite interesa naše otadžbine. Svi zajedno smo funkcionis­ali kao jedan dobro uigran tim, kao jedna vojska - rekao je Prigožin.

On je zahvalio svima onima koji su se borili u Bahmutu i dali život za Rusiju, kao i onima koji su sve vreme podržavali borce tokom teških bitaka.

- Hteo bih da zahvalim ruskom narodu koji nas je podržavao. Hvala poginulim momcima, onima koji su izgubili svoj život u ovom ratu. Hvala i onima koji su sada s nama u našim redovima. Hvala i predsednik­u Vladimiru Vladimirov­iču Putinu što nam je omogućio čast da branimo našu otadžbinu Rusiju - poručio je Prigožin.

Jedinice „Vagnera“će se povući s položaja počevši od 25. maja, kada će regularne ruske jedinice preuzeti linije.

- Pripadnici „Vagnera“se upućuju na odmor i preobuku, kad će se ponovo staviti na raspolagan­je Rusiji prema potrebi - zaključio je Prigožin.

Inače, ruski mediji su od ranih jutarnjih sati juče prenosili da je do oslobođenj­a grada ostalo jako malo, te da su se borbe vodile oko svega nekoliko višespratn­ica u njegovim zapadnim delovima. Ukrajinska strana još nije zvanično potvrdila informacij­u o zauzimanju Bahmuta.

Mediji prenose i izjavu komandanta ruske čete „Veterani“, koja je u sastavu Ministarst­va odbrane, da su se pred kraj na ukrajinsko­j strani borili samo strani plaćenici. Regularni ukrajinski vojnici su se povukli.

 ?? ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: PROFIMEDIA, RIA NOVOST ??
FOTOGRAFIJ­E: PROFIMEDIA, RIA NOVOST

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia