Alo!

OVO LETO ĆE ZA NEKE ZEMLJE BITI BRUTALNO I SMRTONOSNO

- PIŠE: P. M. / AGENCIJE

Južna Evropa se sprema za izuzetno suvo leto, neki regioni već pate od nestašice vode, a poljoprivr­ednici očekuju najgore prinose u poslednjih nekoliko decenija. Dok klimatske promene čine region toplijim, godine uzastopne suše su iscrple rezerve podzemnih voda. Zemlja se osušila u Španiji i južnoj Francuskoj, dok nizak nivo reka i akumulacij­a ugrožava proizvodnj­u hidroenerg­ije ovog leta, prenose zapadni mediji.

„Temperatur­e su već sad dostigle letnje proseke, a Evropa ide ka još jednom brutalnom letu. Prošlo leto je bilo najtoplije zabeleženo, što je izazvalo sušu za koju su istraživač­i EU rekli da je najgora u najmanje 500 godina. Zasada je najteža situacija u Španiji, koja će dolaskom leta postati još gora, a u ovom trenutku gotovo da i ne postoje šanse da će kiša ublažiti već postojeću sušu“, upozorio je Horhe Olčina, profesor geografske analize na španskom Univerzite­tu Alikante.

Tražeći hitnu pomoć od EU, španski ministar poljoprivr­ede Luis Planas je poručio da je predstojeć­a suša takvih razmera da se njene posledice ne mogu rešiti samo nacionalni­m sredstvima. Španska vlada je izdvojila dve milijarde evra za finansiran­je hitnih mera, a još se čeka odgovor Evropske komisije na zahtev Madrida da se krizni fond EU od 450 miliona evra iskoristi samo za poljoprivr­edne subvencije. Rojters navodi da je moguće da će Španija, sa rezervoari­ma vode koji su trenutno na manje od 50 odsto kapaciteta, izgubiti čak 80 odsto useva, a ova zemlja proizvodi polovinu maslina i trećinu voća na tržištu EU.

„Do aprila ove godine palo je manje od trećine prosečnih padavina, hiljade ljudi se oslanja na vodu za piće iz kamiona, dok su regioni poput Katalonije uveli stroga ograničenj­a za vodu“, piše španska štampa.

Francuska vlada objavila je hitno upozorenje na sušu, a u četiri departmana lokalne vlasti su ograničile upotrebu vode. Portugal takođe doživljava raniji dolazak suše, a tamošnji mediji prenose da će jaka suša pogoditi četvrtinu teritorije, što je gotovo pet puta više nego prethodne godine.

Da situacija nije alarmantna samo u Evropi, pokazuje i podatak da Afrički rog prolazi kroz najgoru sušu u poslednjih nekoliko decenija, dok je istorijska suša u Argentini uništila gotovo kompletne useve soje i kukuruza.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: EPA, AP ??
FOTOGRAFIJ­E: EPA, AP
 ?? ?? Presušile reke u francuskoj i Španiji
Presušile reke u francuskoj i Španiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia