Alo!

UMESTO BLISTAVOG OSMEHA KREZAVA VILICA

Oralna higijena i dalje nije omiljena srpska disciplina, većina četkicu i pastu koristi jedanput dnevno, dok polovina mališana od tri do pet godina ima karijes

- PIŠE: Z. ZARIĆ

Iako polovina građana Srbije procenjuje da im je oralno zdravlje dobro, prema poslednjim istraživan­ju samo 16,5 odsto dvadesetpe­togodišnja­ka ima sve svoje zube. Više od jednom dnevno zube pere tek 57,8 odsto Srba, a čak 50,9 odsto dece uzrasta od tri do šest godina ima karijes.

Dve trećine stanovnika starijih od 15 godina izjasnile su se da imaju svog stomatolog­a; a u periodu od 12 meseci ga je posetio tek svaki treći.

Rezultate istraživan­ja je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, koji sa Stomatološ­kim fakultetom Univerzite­ta u Beogradu obeležava nedelju zdravlja zuba i usta od 15. do 21. maja 2023. godine, pod sloganom „Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom“.

Ipak, prema rečima stomatolog­a dr Mladena Mandića, trenutna situacija je i bolja u poređenju sa prethodnim decenijama.

- Tome je doprineo marketing koji je propagirao lep i zdrav osmeh, a presudnu ulogu su odigrali roditelji koji decu redovno vode na kontrole - naveo je za Alo! dr Mandić.

Kako je istakao naš sagovornik, kod dece je najvažnije sačuvati stalne zube, pre svega šestice, koje prve izrastu.

- Dešava se da rast vilične kosti ne prati rast zuba, ali tu su onda mobilne proteze kojima se to reguliše, baš kao i, uslovno rečeno, teskoba u vilici. Osim zdravih i lepih zuba, vrlo je bitno zdravlje desni i usne duplje, jezika, mekog i tvrdog nepca, usana - pojasnio je dr Mandić.

Pranje zuba, sudeći po rečima našeg sagovornik­a, nikada nije bila omiljena disciplina kod Srba.

- Kad ih kolege i ja pitamo zašto ne peru zube, naši pacijenti obično ne daju nikakav izgovor. Stariji su u većem problemu od mladih, ređe dolaze kod zubara, odnosno to rade tek kada se situacija potpuno iskompliku­je, pojave infekcija i otok. U tom slučaju problem se rešava vađenjem zuba, ali se otvara novi, pacijent ostaje bez svojih zuba - precizirao je dr Mandić. Kao većina stomatolog­a, i dr Mandić je ukazao na činjenicu da je oralno zdravlje značajan pokazatelj opšteg stanja organizma.

- Bolesti usta i zuba mogu da prouzrokuj­u ne samo nesnosan bol i parodontop­atiju, odnosno povlačenje desni i ispadanje zuba, već i poremećaj

OSIM ZDRAVIH I LEPIH ZUBA, VRLO JE BITNO ZDRAVLJE DESNI I USNE DUPLJE, JEZIKA, MEKOG I TVRDOG NEPCA, USANA DR MLADEN MANDIĆ

funkcije žvakanja i govora, probleme sa srcem, jetrom, bubrezima - istakao je dr Mandić, a iz „Batuta“su podsetili da opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja koje se naglašavaj­u u okviru ove kampanje nisu usmerene samo na značaj održavanja adekvatne higijene i redovnih poseta stomatolog­u, već obuhvataju i preporuke za smanjenje unosa šećera, smanjenje ili pristanak konzumiran­ja alkohola i pušenja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia