Alo!

NARODNI LEK VELIKOG S

- PRIREDILA: EKIPA ALO!

Sećanja na čuvenog lekara koji je zadužio srpski narod, čije ime nose mnoge ulice, kliničko-bolnički centar u Beogradu, druge zdravstven­e ustanove i osnovna škola, podelio je njegov sestrić i podsetio koliko je dr Dragiša Mišović nesebično voleo svoj posao i ljude.

Dr Dragiša Mišović je kao takoreći dečak otišao u rat, preživeo golgote na putu preko Albanije i uz mnogobrojn­e teškoće ipak uspeo da završi studije medicine.

- Po povratku u svoje rodne Kulinovce je s mojom majkom a svojom sestrom otvorio ordinaciju. Njih šestoro rođeno je u jednom maloj brvnari, a najmlađe dete iz te porodice preminulo je veoma rano. Živeli su veoma siromašno. Stoga, kad su otvorili tu ordinaciju bio je vrlo osetljiv prema onim ljudima koji su slabijeg materijaln­og stanja. Besplatno ih je lečio - kaže sestrić čuvenog lekara Predrag Kulašević.

Za ovog Čačanina kažu da je bio pravi narodni lekar. Prema svedočenji­ma, on je na recepte stavljao znak za siromašne i slao ih kod tadašnjeg apotekara koji, kad bi video taj znak, pacijentim­a nije naplaćivao lekove. Taj dug je na kraju meseca plaćao dr Dragiša Mišović, a dešavalo se da na kraju meseca bude i više od 30 takvih recepata.

Jedan policajac dobio je naređenje da ubije Mišovića, međutim, kako su pričali stariji Čačani, on to nije mogao da uradi jer mu je doktor ranije spasao dete. - On je bio jedan od lekara koji je lečio tuberkuloz­u, što je u to vreme bilo vrlo teško i gotovo nemoguće. Meni se i dan-danas dešava kada odem negde i kada saznaju ko mi je ujak, da me iz poštovanja ugoste jer im je on spasavao živote i lečio najbliže rođake. Zbog svojih političkih ubeđenja trpeo je velike pritiske od četničkog pokreta, bio je i u zatvoru. Iza rešetaka su završile i moja majka i ujna, doktorova žena. Pošto je moja ujna bila malo plašljiva, ona je ispričala sve što je otprilike znala o njemu u smislu koji baš i nije bio pogodan za ujaka, a moja ga majka, znate ono „sestra strašno voli svoga brata“, nikada nije odala - ispričao je Kulašević za Rinu.

Kada odem negde i kada saznaju ko mi je ujak, iz poštovanja me ugoste jer im je on spasavao živote i lečio najbliže rođake PREDRAG KULAŠEVIĆ

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia