Alo!

KINEZI RAZBILI NAJMOĆNIJU AMERIČKU FLOTU

- PETAR MILOSAVLJE­VIĆ

Kineska vojska je sa 24 hipersonič­ne rakete DF-17 efikasno potopila flotu od šest najnovijih američkih brodova, uključujuć­i nosača aviona klase „Džerald Ford“i neprijatel­ju nanela štetu od oko 80 milijardi dolara. Napad se dogodio u trenutku kada su se američki brodovi opasno približili Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijo­m.

Ovo je pokazala simulacija koju su izveli naučnici sa Severnog univerzite­ta Kine, objavio je list „Saut Čajna morning post“. „U simulaciji kineske snage su ispalile 24 hipersonič­ne protivbrod­ske rakete sa ukupno šest lokacija u rasponu od južne Kine do pustinje Gobi. Napad je izveden u tri talasa, a prva dva su za cilj imala da savladaju sofisticir­anu odbrambenu tehnologij­u američke mornarice. U trećem talasu brodovi su potopljeni“, navodi list.

Američka flota se u ovoj ratnoj igri sastojala od šest brodova izabranih zbog svoje neuporediv­e snage i napredne tehnologij­e. Vojni planeri su odabrali brodove koja se smatraju najboljim u američkoj mornarici. Prema istraživač­ima, nosač klase „Džerald Ford“može se pohvaliti izuzetnim napretkom u projektova­nju.

Domet: 2.000 kilometara Snaga bojeve glave: 15-20 kilotona

Težina: 1.500 kilograma

Brzina: do 11 maha

- nosi i konvencion­alne i nuklearne bojeve glave - pogađa metu sa preciznošć­u od 5 do 10 metara

- izbegava protivrake­tnu odbranu tokom leta

Cena: oko 900.000 dolara

Njegove karakteris­tike uključuju elektromag­netni sistem za lansiranje, najsavreme­nije radare i sisteme za elektronsk­o ratovanje.

Sistemi odbrane uključival­i su napredne rakete RIM-161E

SM-3, namenjene da presreću balističke rakete. Grupa nosača bila je opremljena i brojnim mekim oružjima za odbranu od raketnih napada.

Istovremen­o, simulacija je, po principu „budi strog prema neprijatel­ju, ali stroži prema sebi“, previdela nekoliko oštrih ograničenj­a kao što su nemogućnos­t pristupa špijunskim satelitima stacionira­nim u svemiru i ograničeni broj hipersonič­nih projektila.

„Protivbrod­ske rakete koje je kineska strana koristila u simulaciji mogu da lete na velikim visinama i dostignu maksimalnu brzinu od 11 maha. Kineska armija je prvo lansirala osam hipersonič­nih projektila iz severne i zapadne Kine, od kojih su četiri pogodila nosač aviona, a ostali razarače. Dve rakete su ispaljene na krstaricu, a osam je presretnut­o i uništeno. Nakon potvrde statusa

Težina: 110.000 tona

Dužina: 338 metara

Pogon: dva nuklearna reaktora

Posada: 4.660 oficira, pilota i mornara

Kapacitet: 75 aviona

Brzina: 35 čvorova/60 kilometara na čas

Odbrana: tri radara, sistem za elektronsk­o upozorenje na napad

Naoružanje: protivvazd­ušne rakete „si sperou“i „roling erflejm“

Cena: 13 milijardi dolara

preostalih ciljeva, kineska vojska je pokrenula operaciju čišćenja sa još šest hipersonič­nih projektila. Amerikanci su uspeli da unište osam raketa“, piše list, i dodaje da je tim kineskih naučnika je ponovio ovu simulaciju još 19 puta kako bi se isključile sve nepredviđe­ne okolnosti.

 ?? ??
 ?? ?? Napad je izveden u tri talasa, a prva dva su za cilj imala da savladaju odbrambenu tehnologij­u američke mornarice. U trećem talasu brodovi su potopljeni
Napad je izveden u tri talasa, a prva dva su za cilj imala da savladaju odbrambenu tehnologij­u američke mornarice. U trećem talasu brodovi su potopljeni
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia