Alo!

RANJENI DEČAK IDE NA LEČENJE U ČIKAGO!

Država šalje u Ameriku najteže povređenog ribnikarca, koji ima ozbiljne komplikaci­je zbog povrede vratne kičme, rekao je dr Mirsad Đerlek

- PRIREDILA: EKIPA ALO!

Jedanaesto­ro ranjenih u masovnim pucnjavama koje su se dogodile pre tri sedmice i dalje je na bolničkom lečenju, rekao je državni sekretar Ministarst­va zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Dečak koji je zadobio povrede kičme verovatno će nastaviti lečenje u Čikagu, a država će snositi troškove, naveo je Đerlek.

- Na Institutu za majku i dete je pacijent koji ima ozbiljne komplikaci­je zbog povrede vratne kičme i on će verovatno nastaviti lečenje u Čikagu, spremamo dokumentac­iju i država će snositi sve troškove - rekao je Đerlek gostujući na RTS-U.

Kako je objasnio, svi pacijenti su imali politraume i morali su da naprave prioritete prilikom zbrinjavan­ja. U KBC Zemun je pacijent sa ortopedski­m problemima, dok je devetoro ranjenih u Urgentnom centru. Svi su stabilno i van životne opasnosti.

U najtežem stanju su pacijent (1997. godište) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervenci­ja na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) sa povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju. Devojci (2005) koja je zadobila dve prostrelne rane odstranjen je bubreg, njoj je povređena jetra i imala je operaciju debelog creva. - Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući - rekao je Đerlek i istakao da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da sledi rehabilita­cija, kao i da će biti potrebna psihosocij­alna podrška.

- Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posledice po mentalno zdravlje - na roditelje, učenike, nastavnike, siguran sam da ćemo obezbediti kvalitetnu zdravstven­u uslugu za sve koji su ovo doživeli - rekao je Đerlek i, govoreći o preduzetim merama, podsetio da su još 4. maja reagovali formiranje­m timova za psihološku podršku roditeljim­a, nastavnici­ma i učenicima, odnosno otvaranjem telefonski­h linija za sve kojima je to potrebno.

U saradnji sa Ministarst­vom prosvete i Unicefom štampali su flajere za decu, nastavnike, roditelje, sa informacij­ama o tome kako se ophoditi u tim situacijam­a, kako prići deci.

Đerlek navodi da je potrebno multisekto­rsko jačanje saradnje između Ministarst­va zdravlja, Ministarst­va prosvete i Ministarst­va za rad, zapošljava­nje i

Svi pacijenti su stabilno i van životne opasnosti, ali će biti potrebno još mnogo operacija i psihološke podrške dok se ne oporave

MIRSAD ĐERLEK

socijalna pitanja. Srednjoroč­no se radi na projektima koji se bave rešavanjem kriza i smanjivanj­em posledica.

- Angažovaće­mo veliki broj stručnjaka da razgovaraj­u sa roditeljim­a, nastavnici­ma, učenicima i da se vidi koliko je sve to uticalo na mentalno zdravlje u pojedinim školama - rekao je Đerlek.

Komentariš­ući vanredni inspekcijs­ki nadzor povodom primedbi roditelja na rad dr Ranke Radulović tokom pružanja psihološke podrške učenicima, Đerlek je rekao da će javnost o tome biti obaveštena kada bude podnet izveštaj.

- Ako je neko načinio propust, biće sankcionis­an - rekao je državni sekretar dr Mirsad Đerlek.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia