Alo!

ZAUVEK ZA DRUGA T

Dolazim ovde od moje 12. godine. Bilo da je kiša, sneg ili prži sunce, ja sam uvek tu da mom vrhovnom komandantu odam počast, kaže Vladimir Vignjević (47)

- PIŠE: ZORICA ZARIĆ Joška Broz sa sestrom Novak Radović

Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita decenijama je prilika za večne pionire da obiđu svog neprežalje­nog komandanta. Za razliku od prošle godine, kada je plato ispred Kuće cveća ključao od građana iz bivših jugosloven­skih republika, ovog 25. maja su izostali organizova­ni dolasci. Autobusi iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovin­e, Makedonije nisu krenuli zbog, kako je za Alo! rečeno u muzeju, Spasovdans­ke litije i očekivane gužve u glavnom gradu Srbije.

Ipak, u Muzej 25. maj juče su od 10 časova pristizali najverniji, kako sami za sebe kažu, Titovi pioniri, đaci, vojnici i radnici. Uz naklon senima doživotnog predsednik­a Socijalist­ičke Federativn­e Republike Jugoslavij­e, mnogi su obišli i muzejske postavke. Najviše je bilo stanovnika Beograda, a u prepodnevn­im satima Titovu večnu kuću su obišle i brojne grupe turista iz Kine, Švedske i ostalih zemalja.

Osim evociranja uspomena na, kako su isticali naši sagovornic­i, „dobra, stara vremena“, većina je imala potrebu da priča o nedavnim tragedijam­a u Beogradu, Mladenovcu i Smederevu. Jedan od njih je bio i Titov unuk Joška Broz, koji je došao sa porodicom i položio buket cveća na grob svog dede.

- Nažalost, među živima je sve manje i manje ljudi koji su redovno dolazili i svedočili brojnim situacijam­a i dešavanjim­a u prošlosti. A zbog ovih užasnih tragedija više nikom i nije do neke proslave. Mislim na masovna ubistva u „Ribnikaru“, Mladenovcu i Smederevu. Mnogima je to dan žalosti koji ne traje samo tri dana, već će trajati mnogo duže - istakao je Broz.

Prisećajuć­i se vremena kada je Tito bio živ, njegov unuk je istakao da su tada svi živeli jednako.

- U naše vreme imali smo igranke, radne akcije, sportske manifestac­ije, družili smo se. Danas je sve drugačije - istakao je Titov unuk.

Među prvima ispred Kuće cveća bio je i učenik OŠ „Jovan

Dučić“Novak Radović (13), koga stariji titoisti nazivaju „mali Tito“. Baš kao i prošle godine, Novak je bio u maslinasto­zelenoj uniformi.

- Nema tu mnogo priče, volim Jugoslavij­u, volim Josipa Broza naveo je Novak, uz komentar da iako drugarima u školi priča ko je bio Tito, njih interesuju neke druge stvari - rekao je dečak koji je vojničku uniformu kupio od svog džeparca, dok mu je torbicu napravila baka Branka.

- Ona i deda Savo su mi mnogo pričali o tome kakva je bila Jugoslavij­a, kao i o tim prošlim vremenima, koja su definitivn­o bila lepša - istakao je Novak.

Sa Novakom je bio saglasan i Vladimir Vignjević (47), jedan od najvećih kolekciona­ra stvari iz Titovog vremena.

- Od moje 12. godine, dakle već tri i po decenije, dolazim ovde tokom najbitniji­h datuma - 4. maja, 25. maja, 20. oktobra, kada je umrla Jovanka i 29. novembra. Bilo da je kiša, sneg ili prži sunce, ja sam uvek tu da mom vrhovnom komandantu odam počast. Titov sam pionir, nosio sam i maramu i kapu i kecelju. To je vreme kada se lepo živelo, radilo, putovalo. Sa crvenim pasošem mogao si da obiđeš ne samo celu Jugoslavij­u već čitav svet. Mogao si mirno da spavaš na livadi, klupi u parku i niko nikoga nije dirao, kamoli ovako surovo ubijao - rekao je Vladimir, koji je i član YU pokreta Tito.

 ?? ?? Majk Milović sa suprugom i ćerkicom
Ljubiša Jovanovski sa unukom Petrom
Majk Milović sa suprugom i ćerkicom Ljubiša Jovanovski sa unukom Petrom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia