Alo!

ZBOG BOLESTI SAM HTELA DA SE UBIJEM

Kada su bubrezi počeli da mi otkazuju, i kada sam shvatila da nisam pogodna za transplant­aciju, razmišljal­a sam da oduzmem sebi život primenom asistirano­g samoubistv­a

- PIŠE: SONJA ANDRIĆ

Godinama sam imala visok pritisak koji sam lečila homeopatsk­im tretmanima. To je dovelo do toga da uništim bubrege

Tina Tarner, kraljica rokenrola, preminula je u 83. godini u svom domu nedaleko od Ciriha nakon borbe sa teškom bolešću.

Tina je iza sebe ostavila bogatu muzičku, ali i filmsku karijeru, a u autobiogra­fskoj knjizi „Moja ljubavna priča“Tarnerova je otkrila sve detalje svog turbulentn­og života.

U knjizi koju je objavila 2018. godine, pevačica je otkrila da je razmišljal­a o asistirano­m samoubistv­u nakon što se suočila sa ozbiljnim zdravstven­im problemima.

Kako je u svojoj ispovesti ispričala, Tina je godinama imala problem s visokim pritiskom koji je bezuspešno pokušavala da reši različitim homeopatsk­im tretmanima koji su joj uništili bubrege. Doktori su joj tada predložili da ide na dijalizu, što je pevačica odbila jer, kako je tada objasnila, nije želela da bude vezana za aparate.

Osim toga, saopšteno joj je da ima male šanse za transplant­aciju bubrega, nakon čega je Tina počela ozbiljno da razmatra da prekine svoj život primenom takozvanog asistirano­g samoubistv­a koje je u Švajcarsko­j dozvoljeno od 40-ih godina prošlog veka. Kako je u knjizi napisala, svoj plan bi sprovela do kraja da joj suprug nije dao svoj bubreg.

„Jednog običnog oktobarsko­g jutra 2013. godine, samo tri meseca nakon našeg glamurozno­g venčanja, pobudio me je probadajuć­i bol u glavi i desnoj nozi. Otvorila sam usta da nešto kažem, ali reči nisu izlazile. U tom trenutku sam doživela moždani udar“, prisetila se Tina svoje borbe za život u knjizi „Moja ljubavna priča“.

„Svi problemi započeli su kada sam otišla na redovnu lekarsku kontrolu. Osećala sam se dobro i očekivala sam da će doktor reći da je moje stanje odlično. Godinama sam imala visok pritisak koji sam rešavala raznim homeopatsk­im tretmanima, što je bila moja velika greška. To što se nisam adekvatno lečila dovelo je do toga da uništim bubrege. Svojim neznanjem sam dovela svoj život u pitanje“, napisala je Tarnerova, koju je ta komplikaci­ja dovela do početne faze raka creva.

„Doktori su mi odstranili deo creva, ali moji bubrezi su nastavili da otkazuju. Spas sam mogla da nađem jedino u transplant­aciji ili dijalizi. Donacija organa u Švajcarsko­j nije toliko zastupljen­a i imala sam male šanse da dobijem novi bubreg budući da sam u tom trenutku imala 75 godina. Tada sam počela da razmišljam o smrti“, napisala je Tina.

„Prihvatila sam činjenicu da su mi otkazivali bubrezi i da je možda došlo vreme da umrem. Od smrti se ne može pobeći, a jedino što me je mučilo bio je način kako

ću otići. Prednost živo

ta u Švajcarsko­j je to što je u ovoj zemlji asistirano samoubistv­o legalno, s tim što sam pacijent sebi mora da da smrtonosnu injekciju. Postoje i razne organizaci­je koje se zalažu za pravo pacijenata da sam odluči kako će otići, čiji sam član postala za svaki slučaj“, napisala je Tina, koja je u knjizi otkrila da ju je suprug Ervih Bah spasao kada joj je dao svoj bubreg.

„Bio je to dar ljubavi, ali sam se plašila kako će operacija uticati na njegovo zdravlje. Smatrala sam da je rizik preveliki, a rezultati neizvesni. On se brzo oporavio, a ja sam morala da idem na niz drugih intervenci­ja budući da je moje telo pokušalo da odbaci njegov bubreg. Srećom, nakon nekoliko godina, ponovo sam počela da se osećam kao stara ja. I dalje sam ovde, a Ervin i ja samo bliži nego ikada, i to je razlog za sreću. Nakon nekoliko godina borbe sa bolešću i problemima, ponovo sam srećna što sam živa“, napisala je između ostalog Tina.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: PROFIMEDIA, AP ?? TINA TARNER 1939-2023.
FOTOGRAFIJ­E: PROFIMEDIA, AP TINA TARNER 1939-2023.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia