Alo!

ZVEZDA POBEGLA OD NAJSLABIJI­H

- FUDBAL M. MILENOVIĆ

- Crvena zvezda će treći put u istoriji igrati grupnu fazu Lige šampiona otkako ovo takmičenje nosi taj naziv i igra se u ovom formatu. Pored toga, prvi put će biti direktno u eliti bez kvalifikac­ija. Kontinuite­t odličnih igara na evropskoj sceni u prethodnih nekoliko godina, kako Zvezde, tako i Partizana, omogućio je Superligi dva kluba u Ligi šampiona, jednog direktnog, a jednog u kvalifikac­ijama. Isti taj koeficijen­t je omogućio crveno-belima da u narednu sezonu uđu s 42.000 bodova, a da stvar bude impresivni­ja, prvak Srbije će gotovo sigurno dočekati žreb za grupnu fazu u trećem šeširu.

Doduše, za tako nešto Zvezda treba da se zahvali i raznim klubovima širom Evrope.

Spisak klubova koji su „pomogli“je dugačak, a mogao je biti duži i još može. Ko je mogao da pretpostav­i da će Njukasl ući među četiri u Engleskoj. Liverpul, Čelsi, Totenhem... svi su ostali bez elite, pa su „svrake“automatski pogurale šampiona Srbije za jedno mesto jer imaju manji koeficijen­t. Slična situacija je i u Nemačkoj i Španiji, gde su Union Berlin/frajburg i Sosijedad uspeli da se nađu na mestima koja vode u elitno takmičenje umesto, recimo, Sevilje, Viljareala, Ajntrahta, Leverkuzen­a...

Sparta je u Češkoj prekinula

Zvezda ima zaradu sigurnih 24.736.000 evra - 15.640.000 za plasman i dodatnih 9.096.000 za koeficijen­t

višegodišn­ju dominaciju Slavije i konačno došla do pehara. Tako su i Česi pogurali Zvezdu za još jednu poziciju.

Gledajući potencijal­ne protivnike, možda je bolje žreb dočekati iz četvrtog šešira, ali je s finansijsk­e strane mnogo bolje biti što bolje kotiran. Svaki napredak na listi znači dodatnih 1.137.000 evra u kasu. Kvalifikac­ije tek treba da se odigraju, što znači da ukoliko neko od favorita (Rendžers, Braga, Dinamo Zagreb...) ispadne i ostane bez grupne faze, to će automatski Zvezdu pogurati još nekoliko pozicija iznad. I dodati još poneki milion na njen konto.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia